“Ons doel? Burgemeesters leveren”: Vlaams Belang komt bij de gemeenteraadsverkiezingen al in minstens 37 gemeenten op

© BELGA
Philippe Verhaest

In 37 West-Vlaamse steden en gemeenten zal je op zondag 13 oktober Vlaams Belang op het kiesbiljet zien prijken. Dat zijn er 11 meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. “En wellicht komen er nog een zevental gemeenten bij”, maakt kopstuk Stefaan Sintobin zich sterk.

Disclaimer: aanvankelijk schreven we in dit artikel dat Vlaams Belang al afdelingen heeft in 61 van de West-Vlaamse gemeenten. Dat klopt niet: de partij heeft lokale afdelingen in de 37 gemeenten waar ze straks opkomt.

Van Ardooie over Houthulst en Poperinge tot in Zonnebeke en Zuienkerke: de opmars van Vlaams Belang lijkt niet te stuiten. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 dong de partij nog in 26 West-Vlaamse gemeenten naar de gunst van de kiezer. Nu zijn dat er, een half jaar voor de lokale stembusgang, al 37.

“We merken dat het taboe rond onze partij volledig verdwenen is”, reageert Stefaan Sintobin (64), zelf lijsttrekker in Brugge. “Een paar decennia geleden durfde niemand zeggen dat ze het Vlaams Belang een warm hart toedroegen, nu liggen de kaarten volledig anders. Dat zien we ook bij de lijstvorming. We hebben totaal geen problemen om voldoende goeie kandidaten te vinden. We kiezen overal voor degelijke, bekwame mensen die het engagement nemen om zich zes jaar lang te gooien.”

Mee besturen

Volgens Stefaan Sintobin blijft het wellicht niet bij die 37 gemeenten. “We schatten dat we minstens in nog een zevental gemeenten ook zullen opkomen.”

Volgens Sintobin moeten de Vlaamse en federale verkiezingen van 9 juni een katalysator vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. “Stel dat de huidige peilingen het bij het rechte eind hebben en we de grootste partij van Vlaanderen worden, dan kan dit voor een enorme boost richting lokale verkiezingen zorgen.”

Domnosteentje

Op de vraag of de lokale stembusgang bij Vlaams Belang hoger aangeschreven staat dan de Vlaamse en federale, heeft Sintobin een diplomatisch antwoord klaar. “De belangrijkste verkiezingen zijn altijd de eerstvolgende. Ons eerste doel is om de Vlaamse verkiezingen te winnen en als onbetwiste leider de regeringsvorming in goeie banen te leiden.”

“De vraag is ook niet of we straks het cordon sanitaire zullen breken, maar waar het eerste dominosteentje zal vallen. Het cordon is al 35 jaar een ondemocratisch vehikel, iets waar de basis - de man in de straat - totaal niet van wakker ligt. Het valt trouwens op dat heel wat traditionele partijen op lokaal vlak nu al samen in zee gaan en met een eengemaakte lijst naar buiten komen. En daar zijn de meest gekke en onlogische combinaties blijkbaar mogelijk, alles om zich tegen ons te wapenen.”

“De tijd dat onze kiezers als marginalen weggezet werden, ligt achter ons” - Stefaan Sintobin, lijsttrekker Brugge

De ambitie van Vlaams Belang op 13 oktober is dan ook duidelijk, stelt Stefaan Sintobin. “We willen onze West-Vlaamse steden en gemeenten mee goed besturen. En burgemeesters leveren. Waarom zou dit in steden als Kortrijk en Roeselare niet mogelijk zijn?” Zelf is hij opnieuw lijsttrekker in Brugge. “Ik ga voor de sjerp. Meer dan een kwart van de Vlaamse bevolking zegt vandaag op ons te willen stemmen. Iets wat we ook onder onze kandidaten zien. Die werken als leerkracht, oefenen een vrij beroep uit, zijn ondernemer of arbeider... De tijd dat onze kiezers als marginalen weggezet werden, ligt achter ons.”

Cordon

Politicoloog Herwig Reynaert vindt het niet verrassend dat Vlaams Belang in oktober stevig voor de dag zal komen in West-Vlaanderen. “De huidige peilingen zorgen voor een goeie flow en die kan door een goed resultaat in juni nog versterkt worden”, stelt hij. “Tegelijk moet de partij erover waken dat het de juiste mensen op de lijst plaatst. Een goeie screening is van doorslaggevend belang.” Of het cordon sanitaire daadwerkelijk zal sneuvelen, laat de Torhoutenaar in het midden.

“Ook in 2004, toen Vlaams Belang bij de Vlaamse verkiezingen bijna 25 procent van de stemmen haalde, was iedereen ervan overtuigd dat het cordon bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zou doorbroken worden. Dat is niet gebeurd. Als de traditionele partijen het principe blijven respecteren, wordt het niet evident. Wat wél in het voordeel van het Belang speelt, is dat er op lokaal niveau nu veel meer onafhankelijke en plaatselijke partijen meespelen. En die zijn niet aan het cordon gebonden.”

Reynaert denkt echter niet dat we binnen zes maanden wakker worden met enkele West-Vlaamse burgemeester van Vlaams Belang-signatuur. “Al heb ik natuurlijk geen glazen bol. Ik zie de partij wel sterk scoren in onze centrumsteden, maar de sjerp binnen te halen, dat is een ander verhaal. Op Vlaams niveau - in Ninove, bijvoorbeeld - is die kans wél groot. Het worden sowieso bijzonder interessante verkiezingen.”