Vincent Van Quickenborne niet herverkozen in partijbestuur van Open VLD, Jasper Pillen wel

Vincent Van Quickenborne (Belga)

Nadat eerder vandaag duidelijk werd dat er een tweede stemronde komt bij voorzittersverkiezingen bij Open VLD, blijkt nu ook dat Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne niet langer deel zal uitmaken van het partijbestuur.

De leden van Open VLD hebben afgelopen week niet alleen gestemd voor een nieuwe voorzitter, maar ook voor een nieuw partijbestuur. Dat telt de komende vier jaar 22 leden, meldt de partij zaterdag. Ex-ministers Vincent Van Quickenborne en Gwendolyn Rutten zijn niet herverkozen.

Op 9 juni nam voorzitter Tom Ongena ontslag na het historisch slechte resultaat van zijn partij, en met hem ook het volledige partijbestuur. De leden konden kiezen uit 18 mandatarissen en 122 niet-mandatarissen voor het nieuwe partijbestuur. Uit elke lijst konden ze tien kandidaten kiezen.

De meeste stemmen gingen naar Vlaams Parlementslid en kandidaat-voorzitter Eva De Bleeker (4.118 stemmen), gevolgd door ex-premier en Kamerlid Alexander De Croo (3.692), ex-voorzitter en Vlaams Parlementslid Egbert Lachaert (3.657), Vlaams Parlementslid Stephanie D’hose (3.004) en burgemeester van Gent Mathias De Clercq (2.513). En ook Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz, Europees Parlementslid Hilde Vautmans, Vlaams Parlementslid Jasper Pillen uit Brugge, Vlaams Parlementslid Marianne Verhaert en Kamerlid Katja Gabriëls worden lid van het partijbestuur. Om ervoor te zorgen dat elke provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertegenwoordigd zijn, wordt ook de Brusselse Carla Dejonghe toegevoegd.

Bij de niet-mandatarissen kreeg Frédéric De Gucht de meeste stemmen (2.237), gevolgd door medekandidaat-voorzitters Tineke Van Hooland (1.542) en Bert Schelfhout (1.198). De andere niet-mandatarissen in het partijbestuur zijn Julie Asselman, Kris Luyckx, Bob Savenberg, Eva Vanhengel, Tess Minnens, Vincent Stuer, Robby De Caluwé en Philippe Nys.

Opvallende afwezigen zijn de voormalige ministers Vincent Van Quickenborne en Gwendolyn Rutten, die wel kandidaat waren maar niet herverkozen werden. Ook opvallend is dat Alexander De Croo, die bij de vorige verkiezing nog veruit de meeste stemmen haalde, nu pas eindigt op de tweede plaats, na Eva De Bleeker.

Volgens de partijstatuten wordt de verkozene van het partijbestuur met de meeste stemmen ondervoorzitter. Dat is voorlopig Eva De Bleeker, maar als zij voorzitter zou worden, wordt De Croo eerste ondervoorzitter. Kandidaat-voorzitter Bert Schelfhout had vorige week gewezen op een onevenwicht bij het verkiezen van de ondervoorzitter: aangezien er veel meer niet-mandatarissen kandidaat waren dan mandatarissen en ieder lid tien stemmen mag uitbrengen op elke lijst, maken mandatarissen procentueel meer kans om ondervoorzitter te worden. Hij vraagt daarvoor een oplossing en kreeg zaterdag bijval van verschillende andere kandidaat-voorzitters. Hij zal voorstellen om een tweede ondervoorzitter aan te duiden uit de lijst van de niet-mandatarissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier