“Verlost van Groen? Jammer voor Jean-Marie, hij bijt in het zand”: lijsttrekker Vandemaele geeft Dedecker lik op stuk

Groen-lijsttrekker Matti Vandemaele werd niet warm van de verkiezingsuitslag van zijn partij, maar is wel verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. © KD
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Kortrijks gemeenteraadslid Matti Vandemaele (43), die voor Groen in West-Vlaanderen lijsttrekker is voor de Kamer, wordt niet warm van de voorlopige verkiezingsuitslagen voor zijn partij. Toch houdt Groen stand. De partij haalt voorlopig zowel Federaal als Vlaams nog altijd één zetel in onze provincie.

De resultaten zijn nog niet niet finaal, maar met meer dan de helft van de stemmen geteld, haalt Groen op dit moment 7,4 procent in het Vlaams Parlement en 7,1 procent in de Kamer. “Ik heb deze morgen gezegd dat de kiesdrempel geen probleem zou mogen zijn, en dat blijkt nu”, reageert Matti Vandemaele, adjunct-kabinetschef van vicepremier Petra De Sutter.

“Maar we gaan ook niet vooruit en dat is jammer. Voorlopig halen we in de Kamer en in het Parlement slechts éen zetel. Dat het Vlaams Belang zo groot is, is wel een drama, hoewel N-VA het beter dan verwacht doet. Gelukkig is het geen extreemrechtse overrompeling geworden. Dat Jean-Marie Dedecker (N-VA) zei dat ze eindelijk van de groenen verlost zouden zijn? Ha! Jammer voor Jean-Marie, hij bijt in het zand.”