Sander Loones spreekt klare taal: “Het is duidelijk dat West-Vlaanderen wat anders wil”

Sander Loones (midden) volgde de verkiezingen vanuit het N-VA-hoofdkwartier in Brussel. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Volgens Sander Loones, lijsttreker voor N-VA voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen, hebben de West-Vlaming en de Vlaming “duidelijk Vlaams gestemd”. “En dat is een goede zaak”, zegt hij.

“Fenomenaal”, is de eerste reactie van Sander Loones na de verkiezingsoverwinning van N-VA. “Onze resultaten zijn boven alle verwachtingen, al is het nog even afwachten vooraleer we echt een correct zicht op de cijfers hebben. Partijen die verantwoordelijkheid nemen, worden beloond. Partijen die niet besturen – op zijn Vivaldi’s – verliezen. Dat is een bemoedigend signaal voor de democratie. Ik ben blij dat we eerlijk zijn geweest: we hebben gezegd dat het lastig wordt en dat we keuzes zullen moeten maken. We zijn de enige partij die dat deed. Het is ook opmerkelijk dat wij stijgen, maar dat Vlaams Belang ook stijgt. Het is duidelijk dat er rechts en Vlaams gestemd geweest is.”

Eerst genieten

Sander Loones komt zo voor het eerst terecht in het Vlaams Parlement. “Ik ben tevreden. Ik ga eindelijk naar een echt parlement”, zegt hij daarover. Of we straks ook mogen spreken over minister Loones laat hij nog in het midden. “Nu moeten we eerst genieten van dit resultaat en vanaf morgen weer keihard aan het werk gaan.”

In zijn eigen gemeente Koksijde zetten Loones en N-VA met 37,5 procent een sterke score neer. Zelf kreeg Loones in zijn eigen gemeente maar liefst 3.581 voorkeursstemmen achter zijn naam. “Zalig”, reageert hij. “Het is duidelijk dat mijn gemeente, maar eigenlijk heel West-Vlaanderen wel eens wat anders wil.”

(KPL/BLG)

Lees meer over: