“Pure vriendjespolitiek”: minister Van Tigchelt benoemt kabinetsmedewerker uit Kortrijk net voor verkiezingen tot hoofdcommissaris

Minister Van Tigchelt ligt onder vuur na de benoeming van Mathias Degandt (tweede van rechts op groepsfoto) tot hoofdcommissaris. © belga/archief JVGK
Redactie KW

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) heeft kabinetsmedewerker Mathias Degandt uit Kortrijk net voor de verkiezingen nog laten bevorderen tot hoofdcommissaris. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De vakbonden zijn razend. “Het kan niet dat je met één pennentrek iemand tot hoofdcommissaris benoemt.”

De benoeming van Mathias Degandt, een commissaris uit Kortrijk en kabinetsmedewerker van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld), zorgt voor heel wat ophef bij politie en vakbonden. “Dit is vriendjespolitiek”, zegt Joery Dehaes van politievakbond ACV. “Een gigantische aanfluiting voor alle agenten die hoofdcommissaris zijn, en die daar een jarenlang traject voor hebben moeten afleggen.”

Met koninklijk besluit

Mathias Degandt werd in 2020 commissaris bij de zone VLAS. Een jaar later haalde Van Quickenborne hem naar Brussel, naar SAT Justitie. Normaal duurt het negen jaar voor een commissaris kan opklimmen tot hoofdcommissaris. Pas na zeven jaar ervaring in de functie kan iemand een toegangsexamen afleggen om hoofdcommissaris te worden. Degandt was echter nog maar drie jaar commissaris en werd per koninklijk besluit opgewaardeerd.

Er zijn weliswaar uitzonderingen mogelijk op de procedure. Zo kunnen verbindingsofficieren die aangesteld zijn bij een beleidscel van een federale minister of staatssecretaris bij koninklijk besluit bevorderd worden in de graad van hoofdcommissaris. Maar ook daar voldoet Degandt volgens de vakbonden niet aan, omdat hij bijvoorbeeld geen verbindingsofficier is. Als lid van het Administratief en Technisch Secretariaat (SAT Jus) werkte hij wel samen met de beleidscel van Van Tigchelt, maar maakte hij er zelf geen deel van uit.

“We betreuren dat de bevordering van iemand die zich dag en nacht heeft ingezet voor de veiligheid van ons land in een kwaad daglicht wordt gesteld” – kabinet Van Tigchelt

Het kabinet van Paul Van Tigchelt verzekert echter dat de aanstelling correct verlopen is. “Deze procedure is in het verleden al meermaals toegepast voor leden van het SAT Justitie of Binnenlandse Zaken. Onder andere in 2018 voor een medewerker van het SAT van de minister van Justitie en in 2022 voor een medewerker van het SAT van de minister van Binnenlandse Zaken. Wij hebben dezelfde procedure gevolgd.”

Ook wijst het kabinet erop dat Degandt alle selectieproeven doorliep en voorgedragen werd door de Vaste Commissie van de Lokale Politie. “We betreuren dat de bevordering van iemand die zich de voorbije jaren dag en nacht heeft ingezet voor de veiligheid van ons land op die manier in een kwaad daglicht wordt gesteld.”

Vakbond eist opheldering

Met die uitleg neemt de politievakbond geen vrede. De vakbond verwijst naar een uitspraak van de Raad van State in 2016, die oordeelde dat de bevordering van een commissaris met een gelijkaardig profiel onwettig verlopen was. “We zien niet in hoe dat in dit geval anders zou zijn”, zegt Dehaes. “We eisen dat er opheldering komt over deze zaak. Het kan niet dat je met één pennentrek iemand tot hoofdcommissaris benoemt.” (bron: GVA/DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier