Onderhandelaars Vlaamse formatie hebben regeerakkoord klaar, Hilde Crevits in pole-position als viceminister-president

Melissa Depraetere en Hilde Crevits, straks onze ministers in de Vlaamse regering? (DC/Belga/montage KW)
Redactie KW

N-VA, Vooruit en CD&V zijn het eens geworden over een regeerakkoord. Dat zegt formateur Matthias Diependaele (N-VA) zaterdagochtend op het Martelaarsplein in Brussel. Hilde Crevits, die niet aanwezig was bij de finale ronde van de onderhandelingen, maakt grote kans om viceminister-president te worden.

De onderhandelaars kwamen vrijdag om 13 uur weer samen en hadden uiteindelijk tot 5 uur ‘s ochtends nodig om het eens te worden over de laatste knelpunten, zoals een eventueel hoofddoekenverbod voor alle leerkrachten en de mogelijke herinvoering van de opkomstplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen.

“Er is op een creatieve manier gezocht om de verschillende partijen naar elkaar te laten toegroeien en ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn”, zegt Diependaele in een eerste reactie.

De inhoud van het akkoord wordt voorlopig niet vrijgegeven, hoewel veel punten al uitlekten. De primeur is voor de partijleden, die de tekst in aanloop naar de toetredingscongressen krijgen doorgemaild. Die worden zaterdag en zondag gehouden. Ook de verdeling van de bevoegdheden is voor later dit weekend. “Maar de komende uren ga ik mij toch in mijn bed leggen”, aldus Diependaele.

Reacties

Conner Rousseau van Vooruit en Sammy Mahdi van CD&V verlieten het gebouw na de onderhandelingsnacht via de achteruitgang. Rousseau gaf wel een korte reactie op Instagram: “Na vele uren onderhandelen hebben we eindelijk een inhoudelijk akkoord bereikt voor een nieuwe, betere en socialere Vlaamse regering, met veel goed nieuws in ons onderwijs en in welzijn, voor betaalbaar wonen en nog heel veel zaken.”

Ook Mahdi reageerde via Instagram. “Fier op wat we in de volgende jaren zullen verwezenlijken voor de Vlamingen”, aldus de CD&V-voorzitter. CD&V spreekt van een ambitieus akkoord. “We zorgen voor respect voor élke Vlaming. Waar je ook woont, wat je beroep ook is.”

Na de goedkeuringscongressen van de drie partijen is het aan de partijvoorzitters om de ministers aan te duiden. Hilde Crevits (CD&V) uit Torhout maakt alvast grote kans om opnieuw Vlaams minister te worden. Crevits zou ook de titel van viceminister-president krijgen.

Of er ook een tweede West-Vlaamse minister zal aangeduid worden, is nog koffiedik kijken. Melissa Depraetere (Vooruit), die samen met partijvoorzitter Conner Rousseau de onderhandelingen voerde, wordt mogelijk federaal uitgespeeld.

Voorkooprecht

In de tekst van het regeerakkoord, die Belga al kon inkijken, zitten alvast enkele thema’s die in onze provincie met argusogen gevolgd worden. Zo krijgen landbouwers voorkooprecht op grond in agrarische bestemde gebieden. Als binnen de drie maanden geen enkele landbouwer toegehapt heeft, komt de grond in aanmerking voor bosuitbreiding. Zo wil de nieuwe Vlaamse regering 10.000 hectare bos creëren tegen 2030.

De regering wil ook de positie van de regionale luchthavens verstevigen. Die krijgen een rol “naast en complementair” aan de luchthaven van Zaventem. In onze provincie zijn er regionale luchthavens in Oostende en Wevelgem. Daarnaast pleit de regering ook voor de bouw van 40 nieuwe zwembaden in Vlaanderen. Hoeveel daarvan er in West-Vlaanderen moeten gerealiseerd worden, is nog niet bepaald maar de nood is in onze provincie zeker groot. (Belga/LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier