Nieuwe Belg Faqir (39) gaat voor het eerst stemmen: “Het gaat er hier veel rustiger aan toe dan in Afghanistan”

“Ik ben blij dat ik vandaag mag stemmen. Het is voor mij de eerste keer”, zegt Faqir Jan Yar. © JS
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Niet alleen jongeren tussen 16 en 22 mochten vandaag voor het eerst gaan stemmen, ook nieuwe Belgen kunnen vandaag hun stem laten gelden. Zo ook de Afghaan Faqir Jan Yar (39), woonachtig op Overleie in Kortrijk en sinds eind 2023 officieel Belg. Faqir twijfelde tot op het laatste moment, maar koos in het stemhokje uiteindelijk voor de PVDA. “Al zeiden mijn vrienden me dat Van Quickenborne ook een goeie keuze zou zijn.”

Als nieuwe Belg een stem uitbrengen, dat is geen evidentie. Dat weet sinds vandaag ook Faqir Jan Yar (39), die in 2016 met zijn kinderen Mohamed en Yusuf vanuit Afghanistan naar België vluchtte. Acht jaar later is Faqir, die zijn vrouw Ammanullah en kinderen Rezwan en Maryam pas in 2022 naar België zag overkomen, eindelijk Belg.

“In Afghanistan is de politie er massaal aanwezig tijdens de verkiezingen. Er staan ook mensen aan de stembureaus die kiezers nog proberen om te kopen” – Faqir

“Ik ben blij dat ik vandaag kan stemmen. Voor mij is het eerste keer, maar mijn vrouw mag nog niet”, staat Faqir ons in vrij goed Nederlands te woord. “Zij heeft haar integratiecursus nog niet afgerond, bovendien woont ze hier ook nog geen vijf jaar.”

Rustige stembureaus

“Het is hier wel heel rustig”, merkt Faqir op. Hij brengt zijn stem uit in het Guldensporencollege campus Kaai, op hetzelfde moment als burgemeester Vincent Van Quickenborne. “In Afghanistan zijn er meer spanningen tijdens verkiezingen. De politie is er massaal aanwezig, en er staan mensen aan de stembureaus die kiezers nog proberen om te kopen.”

“Ik ben blij dat ik vandaag kan stemmen. Voor mij is het eerste keer, maar mijn vrouw mag nog niet, ze woont nog geen vijf jaar in België”

Faqir is nog niet zo thuis in het Vlaamse politieke landschap, en twijfelt tot op het laatst tussen verschillende partijen. “Mijn vrienden zeiden me dat ik op die meneer (wijst op Van Quickenborne, die wat verder in een andere rij staat aan te schuiven, red.) moet stemmen. Dat dat een goeie keuze zou zijn.”

Wat voor Faqir het belangrijkste is dat er moet gebeuren na de verkiezingen? Hij haalt er zijn smartphone voor boven en tokkelt wat in op Google Translate. “Orde en netheid”, vertaalt de zoekmachine vanuit het Pasjtoe.

Tien meter verder zijn we bij de stemhokjes aanbeland. Faqir zelf wordt meteen geholpen door een bijzitter. Hij belt ook nog even naar zijn zoon, voor een ultiem stemadvies. Even later komt hij zijn stembiljet deponeren. Het werd uiteindelijk niet het Open VLD van de burgemeester, wel de PVDA/PTB van Natalie Eggermont.