Melissa Depraetere (Vooruit) pleit in 1 meitoespraak voor volwaardig pensioen op 60 jaar voor wie op 18 jaar begint te werken

Melissa Depraetere dinsdagavond tijdens haar betoog. © BELGA

Wie op zijn achttiende begint te werken, zou op zijn zestigste moeten kunnen stoppen met werken met een volwaardig pensioen. Dat voorstel heeft Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere woensdag gelanceerd tijdens haar 1 meitoespraak in Oostende.

De straten van Oostende kleurden traditioneel rood op 1 mei. Honderden mensen namen deel aan de betoging en verzamelden op het Sint Petrus en Paulusplein waar nationaal voorzitster Melissa Depraetere hen verwelkomde.

Depraetere had dinsdag tijdens haar toespraak in Gent al een nieuwe maatregel naar voren geschoven. De partij wil na de verkiezingen het minimumloon op 15 euro per uur brengen, wat neerkomt op 2.500 euro per maand. “Omdat werken dan écht loont voor iedereen die elke dag keihard zijn best doet”, zei Depraetere.

Woensdag voegde ze daar ook het voorstel aan toe om mensen die vroeg beginnen te werken, ook vroeger met pensioen te laten gaan. “Wie op zijn achttiende begint, mag op zijn zestigste stoppen met een volwaardig pensioen. Want wie 42 jaar gewerkt heeft, die heeft zijn deel gedaan en zijn rust dubbel en dik verdiend!”

Depraetere riep de aanwezigen ook op om “zich niet te laten wijsmaken dat dat niet kan”. “Vijf jaar geleden beloofden we tegen vandaag minstens 1.500 euro netto pensioen. Ze zeiden toen dat het niet kon. Dat we zot waren. Dat het nooit ging gebeuren. Maar vandaag staat er meer dan 1.600 euro netto op de rekening van gepensioneerden.”

Persoonlijke verhalen

Tijdens haar toespraak in Oostende verwees Melissa Depraetere, zoals ze wel vaker doet, ook naar enkele verhalen die ze gehoord heeft tijdens één van de vele huisbezoeken die ze de afgelopen weken heeft afgelegd. Aan de hand van voorbeelden van Roger, Jan en Freddy wilde ze graag bewijzen wat de meerwaarde is van de socialisten in de regering.

Melissa Depraetere trekt 1 mei-betoging in Oostende.
Melissa Depraetere trekt 1 mei-betoging in Oostende. © LB

“Freddy heeft 45 jaar gewerkt als vrachtwagenchauffeur. Toen hij 4 jaar geleden met pensioen ging, kreeg hij begot 1.100 euro netto. 1.100 euro pensioen, na een heel leven lang werken. Dat is veel te weinig om deftig rond te komen. Vandaag is dat meer dan 1.600 euro netto. Nu kan hij veel meer genieten van zijn oude dag, hij bood ons zelfs een versgebakken koekske, recht uit zijnen oven, aan. Al kijkt hij wel met veel schrik uit naar de rusthuisfactuur”, gaf Depraetere haar enthousiaste publiek mee.

“Gewone dingen – dat is waar wij voor strijden: een bushalte in de buurt, deftige lonen en pensioenen, het beste onderwijs. Álleen voor socialisten staan die gewone dingen helemaal bovenaan”, was de boodschap.

Toekomst

Ze keek ook naar de toekomst in dit belangrijk verkiezingsjaar. “Het is niet de tijd om grote beloftes te maken. Maar een paar dingen gaan we wel beloven…. én ook doen.”

“Eerst en vooral gaan wij van de loonnormwet een ‘koopkrachtwet’ maken, een wet die vakbonden opnieuw toelaat om écht te onderhandelen voor hogere lonen. Want als er winst gemaakt wordt, mogen de mensen die het werk doen daar toch hun deel van krijgen?! Dat is alleen maar eerlijk.”

Strijddag

Voor veel deelnemers aan de betoging is 1 mei niet alleen een feestdag, maar ook een strijddag. Zo ook voor Annuschka Plovie uit Bredene. “Ik kom uit een rood nest. Ik besef heel goed het belang van 1 mei. Dat is minstens één dag dat we zeker naar buiten moeten komen om te blijven ijveren voor gelijke rechten en de verdeling van rechten. Er ligt nog veel werk op de plank. Ik vind het belangrijk om dat vandaag te tonen, maar ook elke dag uit te dragen. Een socialistisch leven is ook anderen helpen het ganse jaar door. Ik werk in de zorg, dus ik doe dat ook elke dag.”

(Belga/LB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier