Jean-Marie Dedecker pleit voor coalitie tussen N-VA, Vooruit en CD&V in Vlaanderen: “Unieke kans om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen”

Jean-Marie Dedecker triomfeerde zondagavond voor N-VA, maar richt nu de blik op Middelkerke met Lijst Dedecker. © SVK
Redactie KW

Jean-Marie Dedecker, N-VA-lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen, heeft maandag in ‘Terzake’ op VRT Canvas gepleit voor een coalitie van N-VA, Vooruit en CD&V op Vlaams niveau. “Het zal moeten en ik denk dat we de veto’s een beetje moeten inslikken als we tot een resultaat willen komen”, zei hij.

De meest logische samenwerking in het Vlaams Parlement is er eentje tussen centrumrechts (N-VA en CD&V) en centrumlinks. Voor Jean-Marie Dedecker is dat zeker een mogelijkheid en zelfs een noodzaak. “We gaan onze wonden wat moeten likken (…) Elke partij gaat moeten zeggen wat hun belangrijkste punten zijn, en dan moeten de partijen zich opsluiten. Er gaat altijd iets zijn dat scheef gaat, iedereen heeft de anderen wel iets te verwijten”, zegt hij “Maar het is een unieke kans om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Vlaanderen heeft de teerlingen geworpen, we kunnen verder met een centrumrechts beleid.”

Het moet klikken

Dedecker verzet zich nog tegen de profileringsdrang die snel opduikt in een regering. “Je moet een team vormen en kiezen waarvoor je wilt gaan”, zegt hij. “En het is ook belangrijk dat het moet klikken tussen de drie partijen. En dat is alvast het geval bij Bart De Wever en Conner Rousseau.”