“In West-Vlaanderen zijn we de grootste”: lijsttrekker Wouter Vermeersch ziet Vlaams Belang verkiezingen winnen in onze provincie

“Dit is een historische kans voor de V-partijen. De kans om als Vlaamse partijen samen te werken. Ook De Wever pleit voor meer Vlaamse autonomie”, zegt Wouter Vermeersch, lijsttrekker bij Vlaams Belang. © Belga
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Vlaams lijsttrekker voor Vlaams Belang Wouter Vermeersch is ‘zeer tevreden’ met de verkiezingsuitslag. In West-Vlaanderen is zijn partij, met bijna negentig procent van de stemmen geteld, de grootste. “Nu zijn er twee duidelijke boodschappen. Éen: wij hebben de verkiezingen gewonnen. En twee: dit is een historische kans voor de V-partijen.”

Vlaams Belang-lijsttrekker Wouter Vermeersch (39) zal ook de volgende jaren in het Vlaams Parlement te vinden zijn. Zijn partij haalt in West-Vlaanderen zo’n 24,8 procent (+4,6 procentpunt) in het Vlaams Parlement en 24,2 procent (+3,8 procentpunt) in de Kamer.

Deze morgen sprak Vermeersch nog de ambitie uit om de grootste van West-Vlaanderen te worden. “Voorzitter Van Grieken legde de lat ook op één miljoen kiezers in Vlaanderen en daar willen wij hier een belangrijke bijdrage leveren”, sprak het Vlaams Belang-kopstuk vanop een terras op Heule Plaats.

Historische kans

Die overwinning kwam er in onze provincie, maar niet in Vlaanderen. Daar werd N-VA de grootste. “Als lijsttrekker ben ik uiteraard trots dat we de grootste zijn in West-Vlaanderen. Nu zijn er twee duidelijke boodschappen. Éen: wij hebben de verkiezingen gewonnen, het VB is nu de grootste partij in drie van de vijf provincies. Dat was de inzet. En twee: dit is een historische kans voor de V-partijen. De kans om als Vlaamse partijen samen te werken. Ook De Wever pleit voor meer Vlaamse autonomie.”

In Kortrijk moet Vermeersch het voorlopig wel afgetekend afleggen tegen het N-VA van schepen en parlementslid Axel Ronse. “Die analyse heb ik nog niet gemaakt. Die is voor morgen, als ook alle voorkeursstemmen bekend zijn.”

Nog in Kortrijk kijkt de Open VLD van burgemeester Van Quickenborne zowel Vlaams als Federaal tegen een grote nederlaag aan. In beide parlementen verliezen de liberalen meer dan zes procent. “Ik maak de rekening van die partij niet, maar ik maak wel al langer de analyse dat de populariteit van burgemeester Van Quickenborne tanende is. Deze uitslag verwondert mij niet”, aldus Vermeersch, die rond 22.30 uur in Kachtem (Izegem) verwacht wordt.