Ilona Vandenberghe voor PVDA naar het Vlaams Parlement: “Nood aan positieve verandering”

Ilona Vandenberghe toen ze zondagmorgen haar stem uitbracht in Oostende. Wellicht is ze verkozen als Vlaams Parlementslid. © EFO
Hannes Hosten

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het ziet er op dit moment naar uit dat de Oostendse lerares Ilona Vandenberghe (59) voor de PVDA Vlaams Parlementslid wordt. “Vandaag is onze dag. Het is bijna 100% zeker dat we een consequent linkse vertegenwoordiger naar het Vlaams Parlement kunnen sturen. Ik ben bijzonder blij.”

“We hebben hier met vele mensen jaren aan gewerkt”, zegt Ilona, die PVDA-lijsttrekker was voor het Vlaams Parlement in onze provincie. Aan de campagne zelf werkten we met meer dan 1.200 leden en medewerkers in West-Vlaanderen, sinds september al. We begonnen met een grote bevraging, op basis waarvan we ons verkiezingsprogramma hebben geschreven. Maar ook de voorbije weken en maanden en tot gisteravond zelfs hebben onze mensen hard gewerkt. Zonder hen zou het nooit gelukt zijn om deze zetel te behalen.”

Hoopvol voor oktober

Haalt de PVDA in West-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement 5,4 procent, opvallend is ook de score van de partij in Ilona’s thuisstad Oostende. Daar kapen ze 9,9 procent van de stemmen weg, meer dan CD&V, Open VLD en Groen. “Dit stemt me hoopvol voor oktober. In onze gesprekken met de mensen horen we dat er enorm veel ontgoocheling is over de traditionele partijen en ook over het bestuur in Oostende. Wij kunnen op heel veel sympathie rekenen en hopen dus ook vertegenwoordigers naar de Oostendse gemeenteraad te kunnen sturen. “Het verheugt mij ook dat de grote doorbraak van het Vlaams Belang er niet is gekomen. In Antwerpen scoren wij met ruim 22 procent zelfs hoger dan het Vlaams Belang. Veel mensen willen positieve verandering. Voor mezelf wordt het opnemen van een parlementair mandaat een grote uitdaging, maar ik heb er heel veel zin in.”

Lees ook het interview met de PVDA-lijsttrekkers Natalie Eggermont en Ilona Vandenberghe.

Lees ook: zo heeft Oostende gestemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier