Ilona Vandenberghe (PVDA) in de wolken met zetel in Vlaams Parlement: “Nu kan ik iets doen met mijn verontwaardiging over onrecht”

Ilona Vandenberghe met haar partner Anthony Meeremans. © Davy Coghe
Hannes Hosten

Oostende stuurt voor het eerst een PVDA-verkozene naar Brussel. Lijsttrekker Ilona Vandenberghe (59) werd verkozen in het Vlaams Parlement met 6.488 stemmen, waarvan 1.013 uit Oostende. “Ik ben al mijn hele leven verontwaardigd over onrecht. Dit mandaat geeft me de kans daar iets aan te doen. Dat is beter dan aan de kant blijven staan.”

“Vandaag is onze dag. We kunnen een consequent linkse vertegenwoordiger uit West-Vlaanderen naar het Vlaams Parlement sturen. Ik ben bijzonder blij”, klonk het zondagavond bij Ilona Vandenberghe, die in 2018 al lijsttrekker was voor de Oostende gemeenteraad en in 2019 voor de Kamer, en er nu in geslaagd is om een zetel binnen te halen in het Vlaams Parlement. “We hebben hier met veel mensen jaren aan gewerkt. Aan de campagne zelf werkten we met meer dan 1.200 leden en medewerkers in West-Vlaanderen, sinds september al. We begonnen met een grote bevraging, op basis waarvan we ons verkiezingsprogramma hebben geschreven. Maar ook de voorbije weken en maanden en tot zaterdagavond zelfs hebben onze mensen hard gewerkt. Zonder hen zou het nooit gelukt zijn om deze zetel te behalen.”

“Waarden als solidariteit, rechtvaardigheid, opkomen voor gewone werkmensen… kreeg ik van kleins af mee”, vertelt Vandenberghe. “Ik weet nog dat mijn mama geen appelsienen uit Zuid-Afrika wou, uit protest tegen het toen nog heersende apartheidsregime. Ik liep daarover lang met frustraties rond, tot ik een vijftiental jaar geleden mensen van de PVDA tegenkwam die me motiveerden om niet aan de kant te blijven. Je kunt beter je lot in eigen handen nemen en frustratie omzetten in een positieve dynamiek.”

Leerkracht

Ilona Vandenberghe is een geboren en getogen Oostendse. Zij en haar partner Anthony staan allebei in het onderwijs. “Ik heb al 36 jaar onderwijservaring en stond zowel in het secundair als in het volwassenenonderwijs voor de klas. Nu geef ik Spaans in het volwassenenonderwijs, maar ik zal die leuke job moeten opgeven om mijn parlementair mandaat op te nemen. Maar ik heb er heel veel zin in. Onderwijs wordt zeker een van mijn thema’s: het lerarentekort, de planlast voor leraren… Er is veel werk op dat vlak. Maar ik wil me ook inzetten voor het openbaar vervoer en betaalbaar wonen.”

Gescoord in Oostende

Haalt de PVDA in West-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement 5,3 procent, opvallend is ook de score van de partij in Vandenberghes thuisstad Oostende. Daar kaapt PVDA 9,9 procent van de stemmen weg, meer dan cd&v, Open VLD en Groen.

“Veel mensen willen positieve verandering. Dat stemt me hoopvol voor oktober. Wij werken aan een diverse lijst voor Oostende, met veel werknemers, en hopen ook vertegenwoordigers naar de gemeenteraad te mogen sturen. In onze gesprekken met de mensen horen we dat er enorm veel ontgoocheling is over de traditionele partijen en over het bestuur in Oostende. Het verheugt mij ook het Vlaams Belang in Vlaanderen niet de grootste partij is geworden. In Antwerpen scoren wij met 22,9 procent zelfs hoger dan het Vlaams Belang. Wij kunnen een tegengewicht vormen voor extreemrechts. Wij zijn de enige partij die consequent opkomt voor de werknemers.”