Hilde Crevits vindt op Rerum Novarum dat werken moet lonen, maar… “Er moet ademruimte zijn wanneer het minder gaat”

© BELGA

Voldoende mensen aan het werk krijgen en dat werk ook laten lonen, maar tegelijkertijd mensen ook de nodige tijd en zuurstof geven om voor zichzelf en elkaar te zorgen. Met die boodschap sprak Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de achterban toe op Rerum Novarum. Naar aanleiding van het feest van de christelijke arbeidersbeweging zakte Crevits af naar Lichtervelde.

Net zoals in het discours van verschillende andere partijen, klinkt de boodschap ‘werken moet lonen’ luid in de speech van minister Crevits. Dat kan onder andere door de minimumlonen in 2026 nog eens te laten stijgen, maar daarnaast zijn ook grotere hefbomen nodig, klinkt het. Crevits doelt hiermee op een fiscale hervorming met een hogere belastingsvrije som en een aanpassing van de belastingsschalen, en een sterkere federale werkbonus.

Tijd en zuurstof

Daarnaast wil de christendemocrate het makkelijker maken voor kwetsbaren, mensen die ziek zijn geweest, mensen met een handicap of 55-plussers om hun uitkering te combineren met een deeltijds loon. “Op die manier worden mensen niet afgestraft als ze terug aan het werk gaan.”

Maar geen welvaart zonder welzijn, en daarom pleit de minister voor “voldoende tijd en zuurstof” wanneer het even minder gaat. “Dus neen, geen vijfvoudige indexsprong in werkloosheidsuitkeringen en leefloon en neen, geen verdachtmakingen van het middenveld en de non-profitsector.” Ook CM-voorzitter Luc Van Gorp hekelde in zijn Rerum Novarum-toespraak aanvallen op het middenveld.

Drie voorstellen

Crevits stipte drie voorstellen aan die de nodige “zuurstof” kunnen creëren. Ten eerste pleit de West-Vlaamse voor een uitgebreider geboorteverlof, waarbij ouders een rugzak van dertig weken krijgen bij de geboorte van ieder kind. Daarnaast willen de christendemocraten de mogelijkheid om ouderschapsverlof te nemen uitbreiden tot het kind achttien wordt en een hogere uitkering tijdens dat verlof.

Verder lanceert de minister het idee van een ‘zorgverlofkoffer’. Dat systeem zou mensen helpen om zorg, job en leven te combineren en brengt bestaande verlofstelsels die iemand kan opnemen samen.

Ten slotte wil minister Crevits de sociale cohesie versterken door op nog meer plaatsen in Vlaanderen zorgzame buurten te creëren. Het gaat om initiatieven die mensen toelaten comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt te blijven wonen en er de nodige hulp of ondersteuning te krijgen van buren, zorgverleners of anderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier