Freilich dient strafklacht in voor mogelijke fouten rond digitalisering Justitie in periode Van Quickenborne

Belga (Eric Lalmand/Arthur Gekiere)

Federaal parlementslid voor N-VA Michael Freilich heeft op 8 mei een strafklacht ingediend en vraagt een onderzoek naar mogelijke ‘oplichting’. Dat meldt de VRT. Freilich zegt aanwijzingen te hebben van fouten bij aanbestedingen onder voormalig minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) rond de digitalisering bij Justitie.

“Er is overheidsgeld gegaan naar bpost en consultancybedrijven, zonder aanbesteding of zonder de correcte procedure te volgen”, zegt Freilich. “Daarnaast is geld van Europese fondsen oneigenlijk aangewend voor andere projecten dan waarvoor ze bedoeld waren.”

Concreet ziet Freilich bijvoorbeeld problemen bij het project JustSign: een toepassing om juridische documenten digitaal te kunnen ondertekenen. Voor dat project ging sinds eind 2020 ongeveer 4 miljoen euro van Justitie naar postbedrijf bpost. Freilich zegt dat daarbij de regels niet werden gevolgd.

“In 2020 was er een brief vanuit bpost naar Justitie met een plan voor JustSign. Daar stond duidelijk op: ‘Dit is geen offerte’. Toch werd dat op de laatste pagina plots ondertekend voor 3 miljoen euro door de gewezen minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne”, zegt het Kamerlid.

Op de hoogte

Het kabinet reageert dat het niet op de hoogte is van de inhoud van de klacht van Freilich. Over de samenwerking met bpost heeft het kabinet zelf een audit besteld bij de Federale Interne Auditdienst. Specifiek over JustSign zegt het kabinet dat er geen juridisch probleem is. Dat er een document ondertekend werd dat geen offerte was, noemt het kabinet niet optimaal. Volgens het kabinet werden er later echter nog mondelinge garanties gegeven door bpost.

Volgens de FOD Justitie zijn de nieuwe aantijgingen “gebaseerd op onvolledige, deels incorrecte en vaak vertrouwelijke infromatie”. “De FOD Justitie betreurt expliciet dat dergelijke gevoelige informatie zonder enige context circuleert. Dat is allesbehalve bevorderlijk voor een ernstige bedrijfscultuur”, stelt de overheidsdienst in een reactie.

De FOD erkent wel dat ze nog een “inhaalbeweging moet maken op het vlak van organisatiebeheersing”. Maar ook op dat vlak zijn er volgens de dienst al “duidelijke stappen” gezet. Zo wordt onder meer gewezen op “intensief overleg met bpost om mistoestanden uit het verleden recht te zetten”. “Een onafhankelijke analyse door een economisch expert zal de FOD Justitie een objectief beeld geven van welke facturaties mogelijks ongegrond waren. Waar nodig zal de FOD Justitie schadeclaims indienen”, luidt het nog.

Terzake

In Terzake verklaarde minister van Justitie Paul Van Tigchelt dat, op basis van wat hij nu weet, er geen aanwijzingen zijn van kwade wil of fraude. Hij erkende dat veel projecten rond digitalisering bij Justitie mislukt zijn omdat de plannen te ambitieus waren en boven de hoofden van de magistratuur beslist werden. “Maar de digitaliseringstrein staat vandaag op de rails”, benadrukte hij meermaals. JustSign wordt momenteel uitgetest bij het verkeersparket en wordt vanaf juni uitgerold bij het Hof van Cassatie, zei de minister van Justitie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier