Eretekens voor Pannenaar Swen Vincke en Hans Kluge uit Roeselare op Vlaamse feestdag: “Er doen er het hen weinigen na”
De Vlaamse regering heeft donderdag, op de Vlaamse feestdag, eretekens uitgereikt aan gameontwikkelaar Swen Vincke, Europees WHO-directeur Hans Kluge, auteur van ‘Doodgewoon’ Barbara Ceuleers en aan Rode Kruis Vlaanderen-topman Philippe Vandekerckhove.
Het is intussen al de tiende keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. Het Vlaamse ereteken is een eervolle onderscheiding voor personen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun individuele uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen.
Baldur’s Gate 3
Dit jaar reikt Vlaanderen vier eretekens uit. Zo gaat er eentje naar Swen Vincke, een van de grondleggers van de bloeiende Vlaamse gamingindustrie. Als oprichter en ceo van het videogamebedrijf Larian Studios ontwikkelde hij onder meer het succesvolle Baldur’s Gate 3. “Vijf van de 10 nominaties verzilveren op de Bafta Game Awards, zeg maar de oscars van de gaming-wereld. Dat doen er maar heel weinig mensen hem na”, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon.
Ook Hans Kluge, sinds begin 2020 directeur bij de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), krijgt een ereteken. Kluge was voordien huisarts en actief bij Artsen Zonder Grenzen in Somalië en Liberia en in het Siberische gevangenissysteem. Kluge krijgt zijn erkenning onder meer voor zijn “onafgebroken strijd voor een robuuste Europese gezondheidsaanpak”.
Een derde ereteken is voor Barbara Ceuleers, dochter van voormalig BRT-directeur Jan Ceuleers. Met haar boek ‘Doodgewoon’ doorbreekt Ceuleers een aantal taboes rond dementie en euthanasie. Volgens Jambon moeten politici misschien gehoor geven aan het verhaal van Ceuleers. “De wet op euthanasie lijkt in het geval van dementie zelf wat wilsonbekwaam.”
Het vierde ereteken is voor Philippe Vandekerckhove, al meer dan 20 jaar gedelegeerd bestuurd van Rode Kruis Vlaanderen. Onder zijn leiding is Rode Kruis Vlaanderen uitgegroeid tot een professionele organisatie voor eerstehulpverlening met de nadruk op een wetenschappelijke aanpak. Vandekerckhove krijgt zijn ereteken voor zijn “onafgebroken strijd voor een wetenschappelijk correcte eerstehulpverlening voor iedereen”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier