“Desnoods moeten we het leger inzetten aan de kust”: lijsttrekkers Wouter Vermeersch en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) over hun prioriteiten voor de verkiezingen
De prioriteit van Vlaams Belang is duidelijk: meer geld voor West-Vlaanderen en minder geld voor Antwerpen. Of het nu over mobiliteit gaat, over veiligheid of over migratie: dat is waar lijsttrekkers Wouter Vermeersch en Immanuel De Reuse telkens op hameren. Dat klinkt natuurlijk lekker, maar de vraag is of ze dat verkocht krijgen op hun Antwerpse hoofdkwartier …
“Neen, géén foto’s.” De boodschap die we krijgen aan het onthaal, is duidelijk. Er mogen geen foto’s genomen worden van politici op het terrein van de IJzertoren, en dus zeker niet van de lijsttrekkers van Vlaams Belang. “Wij willen neutraal blijven”, zo klinkt het. Wouter Vermeersch en Immanuel De Reuse halen hun schouders op en maken er weinig woorden aan vuil. We nemen enkele foto’s buiten het terrein en doen het interview in de Bayo, een bruine kroeg aan de Dodengang.
Lees hier alle interviews in onze verkiezingsreeks
Het is De Reuse, de Vlaamse nummer één, die deze locatie had voorgesteld. “Ik krijg altijd kippenvel als ik hier kom”, vertelt de 52-jarige Roeselarenaar. “Het is hier in de loopgraven dat het Vlaams-nationalisme een boost kreeg. Het is hier dat de Vlaming te horen kreeg dat hij maar een tweederangsburger is in België.” Wouter Vermeersch, een 39-jarige Kortrijkzaan en de federale lijsttrekker, is meer een man van de cijfers. “Wij willen een bladzijde toevoegen aan deze geschiedenis, namelijk de grootste partij van Vlaanderen worden. Dat is de inzet van de verkiezingen.”
Dat is voor straks. Eerst dit: bent u wel nog welkom op de IJzerbedevaart?
De Reuse: (fijntjes) “Bestaat dat nog? De laatste keer waren er amper honderd aanwezigen. Sinds de organisatie de focus verlegde van Vlaamse naar maatschappelijke eisen, is de bedevaart volledig uitgewoond. Het gaat alleen nog over verdraagzaamheid, maar dan in één richting. Tegenover het Vlaams Belang is er geen verdraagzaamheid.”
Vermeersch: “Wij gaan naar de IJzerwake (de radicale afsplitsing, red.), waar alle Vlaamse krachten welkom zijn. (benadrukt) Want dáár gaat het over voor mij: over de godsvrede. Alleen als alle Vlaamse krachten samenwerken, zullen we echte verandering krijgen in dit land.”
Diksmuide is ook de plek waar uw partij vijf jaar geleden vriend en vijand verraste door meer dan 20 procent te halen.
De Reuse: (pikt in) “Dat is de tweede reden waarom ik hier wou afspreken. Er zijn daar veel beschouwingen over geweest. Burgemeester Lies Laridon (CD&V) had gelijk toen ze zei dat dat een preventiestem was van het platteland.”
“Ik voel mij nu al niet meer thuis in sommige wijken in Roeselare” – Immanuel De Reuse
Vermeersch: (knikt) “En straks zullen onze steden hetzelfde signaal geven. Daar ben ik overtuigd van. In Oostende, Kortrijk en Roeselare nemen de vervreemding en de criminaliteit toe. Wij willen hier geen toestanden zoals in Antwerpen en Brussel.”
De Reuse: “Ik voel mij nu al niet meer thuis in sommige wijken in Roeselare. Dat is niet meer de stad waar ik als jong manneke rond fietste.”
Zou u vandaag nog blij zijn met 20 procent?
Vermeersch: “Wij willen de grootste partij van Vlaanderen worden, en dus ook van onze provincie. Dat is onze ambitie. De tijd van het oranje bastion is voorbij. Maar een exact cijfer wil ik daar niet op kleven.” Onze krant heeft tien prioriteiten opgesteld voor onze provincie. Welke prioriteit staat voor u bovenaan?
De Reuse: “Ik zal den aftrap geven. Betaalbare en kwalitatieve zorg: dat staat voor mij bovenaan. Zorg is een basistaak van de overheid. Wie belastingen betaalt, moet verzekerd zijn van goede zorg. Dat is vandaag niet het geval. De toenemende vergrijzing wordt een groot probleem, zeker aan de kust. Maar ook het tekort aan huisartsen dreigt een groot probleem te worden.”
Wat zou het eerste zijn dat u doet, als u morgen bevoegd minister bent?
De Reuse: “De eerstelijnszorg beter bereikbaar maken. Dat is de basis van alle zorg. Ik weet ook: de huisarts van vroeger, die je op elk uur van de dag mocht opbellen, bestaat niet meer. Je moet dat anders gaan opvangen. Je moet bijvoorbeeld clusters van huisartsen organiseren. Dat bestaat al in de steden. Maar je kan ook andere dingen doen. Veel huisartsen gaan naar de kust op vakantie. In De Panne krijgen ze bepaalde voordelen, zoals een abonnement op Plopsaland, als ze zich inschakelen in de wachtdiensten. Waarom zou je dat niet breder kunnen organiseren?”
Vermeersch: “Wat mij opvalt in de vele schooldebatten die ik doe, is dat jongeren enorm bezig zijn met mentale zorg. Ook daar kampen we met een tekort in de eerste lijn. Als iemand een been breekt, wordt hij meteen geholpen. Maar wie mentale zorg nodig heeft, moet dikwijls maandenlang wachten. Dat zou niet mogen.”
Wat is uw prioriteit, meneer Vermeersch?
Vermeersch: “Verdeel het geld eerlijk. In de omschrijving van uw krant wordt er vooral verwezen naar het Gemeentefonds en dat klopt ook. Er komen te weinig middelen vanuit Vlaanderen naar onze provincie. Maar ik wil daaraan toevoegen dat wij ook te weinig middelen krijgen vanuit de federale potten. In Brussel kent men onze provincie vooral als er nieuwe asielcentra nodig zijn. Maar dat wij kampen met een nijpend tekort aan politie en brandweer, weten ze blijkbaar niet. En dat terwijl de uitdagingen toenemen. Het onveiligheidsgevoel stijgt, en dus willen wij meer blauw op straat. Maar de politie kan haar basistaken niet meer invullen, omdat ze te weinig volk heeft én omdat ze zoveel andere dingen moet doen.”
Is deze onderfinanciering alleen in onze provincie een probleem?
Vermeersch: “Neen, maar het is hier wel nijpender. Wij kampen immers met grenscriminaliteit én met illegale migratie. Als er bootjes op de Noordzee varen, dan heeft de politie geen manschappen meer over om haar basistaken te vervullen. Wat wij vragen is: meer mensen, meer centen en meer bevoegdheden.”
De Reuse: “Komt daarbij dat de frustraties dikwijls hoog oplopen. Als de politie dan eens iemand kan oppakken, dan gebeurt het vaak dat justitie die meteen vrijlaat. Ik zie dat ook in Roeselare dat intussen de flakka-hoofdstad (zombiedrug, red.) is geworden. De politie staat daar dikwijls machteloos tegenover.”
Vermeersch: “In 2022 hadden onze politiezones bijna 400 mensen te kort. Dat zal vandaag niet beter zijn.” (lees verder onder de foto)
Als u zelf één prioriteit mag toevoegen, welke zou dat zijn?
De Reuse: “Mobiliteit in de brede zin van het woord. We moeten onze provincie beter ontsluiten: ter land, ter zee en in de lucht. Ik stel vast dat sommige partijen zelfs onze luchthavens in vraag stellen. Wij niet. Wij vinden dat Wevelgem een strategisch belang heeft. De mondmaskers zijn daar binnengevlogen, hé. Maar het is tijd om onze infrastructuur te moderniseren. Een derde rijstrook op de E403 is ook een evidentie voor ons.”
Vermeersch: (knikt) “Wij hebben zulke slechte weg- en spoorverbindingen. Onlangs hadden wij met de partij ons familiefeest in Plopsaland. Ik was een uur onderweg van Kortrijk naar De Panne. Dat is toch niet normaal? Je moet eens de trein nemen van Poperinge naar Brussel. Dat is bijna een daguitstap geworden. Er moet voor mij een rechtstreekse verbinding komen van Kortrijk naar Brussel.”
De Reuse: “En doe ook maar van Roeselare. (lacht) Ook als het over mobiliteit gaat, ligt de sleutel bij de verdeling van de middelen. Wij krijgen te weinig geld. (feller) Wist je dat er in Antwerpen een fietsersbrug wordt aangelegd van 254 miljoen euro? Dat is toch te gek voor woorden!”
Welke prioriteit voegt u toe, meneer Vermeersch?
Vermeersch: “De aanpak van illegaal en crimineel verkeer. Dat sluit aan bij wat ik daarnet zei. Buitenlandse dievenbendes en illegalen hebben vrij spel door de open grenzen die we vandaag kennen in de Europese Unie. Begrijp me niet verkeerd: wij zijn niet voor vaste grensposten. Wij zijn niet van plan om vrachtwagens tegen te houden aan onze grenzen. Maar we zouden wel weer gerichte grenscontroles willen invoeren. Duitsland heeft dat ook een tijdje gedaan – met succes.”
Wie zou u dan tegenhouden? Mensen met een andere huidskleur?
Vermeersch: “Neen, uiteraard niet. De politie weet heus wel wie ze eruit moet pikken, hoor. Als je de vrijdagnamiddag op de E17 rijdt, zie je van die kleine Franse wagens vanuit Nederland komen. Die zijn daar dikwijls drugs gaan halen en keren terug naar Frankrijk. Dat zijn de auto’s die wij zouden tegenhouden. Maar opnieuw botsen we hier op een tekort aan manschappen. De politie is met te veel andere dingen bezig.”
De Reuse: “En dus gaat het opnieuw over een betere verdeling van de middelen.”
“Wij willen weer gerichte grenscontroles invoeren. De politie weet heus wel wie ze eruit moet pikken” – Wouter Vermeersch
Vermeersch: “Desnoods moeten we het leger inzetten aan de kust. Frankrijk doet dat ook, dus dat is geen gek idee. Als de federale regering weigert om meer politieagenten te sturen, dan moet ze militairen sturen.”
Uw verhaal komt erop neer dat West-Vlaanderen meer geld moet krijgen, en Antwerpen minder. Dat klinkt stoer voor uw West-Vlaamse achterban, maar durft u dat ook luidop zeggen in uw partij?
Vermeersch: “Jawel, absoluut. Wij zijn daar heel duidelijk over. Er gaat te veel geld naar Antwerpen. De Antwerpenaren zullen dat zelf ook wel beseffen, maar je kan hen dat niet kwalijk nemen. Het is aan ons, West-Vlamingen, om harder op tafel te slaan. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan onze Limburgse collega’s die veel nauwer samenwerken rond sommige dossiers.”
De Reuse: “We hebben ook nood aan meer West-Vlaamse ministers. Dat speelt ook een rol. Er zit verdorie maar één West-Vlaming in al onze regeringen.”
Dus als uw partij aan de macht komt, moet één van jullie minister worden?
De Reuse: “Wie weet. Ik zou geen neen zeggen.” (lacht)
Vermeersch: “Dat zal van de kiezer afhangen. Eerst de grootste partij worden. Als dat lukt, krijgt onze voorzitter het initiatiefrecht. Dan krijgt hij de kans om andere partijen te overtuigen.”
De Reuse: “Het is tijd dat N-VA eens in de spiegel kijkt. Wat wil zij eigenlijk? Een tweede Vivaldi steunen en straks 200 jaar België vieren? Of wil ze echt meer Vlaanderen? Dat laatste kan alleen met Vlaams Belang.”
Vermeersch: “Onze programma’s liggen inderdaad dicht bij elkaar.”
Toch blijft N-VA neen zeggen tegen een coalitie met uw partij. Ze wijst daarvoor ook naar uw Chinese contacten.
Vermeersch: “Van zodra bekend was dat Frank Creyelman contacten had, is hij uit de partij gezet. Als je kijkt naar ons stemgedrag in het parlement, zal je zien dat wij altijd heel kritisch staan tegenover China.”
Maar een kopman van uw partij, Filip Dewinter, laat zich wel betalen door de Chinese overheid.
Vermeersch: “Filip heeft toegegeven dat hij naïef is geweest. Hij is bovendien vrijgesproken door het parket, de staatsveiligheid en het parlement.”
De Reuse: “Plus: hij is nooit betaald voor informatie. Het gaat over onkostennota’s.”
Dus u vindt dat normaal?
De Reuse: “Neen, dat zeg ik niet. Ik zou het zelf nooit gedaan hebben. Ik word alleen betaald door het parlement. Ik ben ook nog nooit gecontacteerd door Chinezen.”
Vermeersch: “Ik ook niet, en dat zeg ik met de hand op het hart.”
Een laatste ding: uw partij wil de provincies afschaffen. Waar is dat goed voor?
Vermeersch: “Wij willen de provinciebesturen afschaffen. Dat is iets anders. Dat maakt deel uit van ons besparingsplan op het politiek systeem. Wij vinden het niet nodig dat er hier vier gedeputeerden rondlopen die door niemand gekend zijn, maar wel het loon verdienen van een minister en een auto met chauffeur hebben. Hun bevoegdheden kunnen perfect door Vlaanderen overgenomen worden.”
De Reuse: “De provincie is als politiek niveau helemaal uitgekleed en uitgespeeld.”
Volgende week: Jean-Marie Dedecker en Sander Loones van N-VA.
Cobbaert & Casteleyn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier