Carine Steverlynck uit Gistel is rechterhand van Ben Weyts: “Werkweken van 80 à 90 uur zijn geen uitzondering”

Redactie KW

In Gistel zijn wellicht weinig mensen ervan op de hoogte dat een topvrouw van het onderwijskabinet van minister Ben Weyts in hun gemeente woont. Carine Steverlynck is ondertussen al bijna anderhalf jaar de rechterhand van de N-VA-politicus. Ze is eigenlijk ‘een aangespoelde Gistelnaar’ want ze zag 56 jaar geleden het levenslicht in Geluwe.

“Ik ging naar de lagere meisjesschool in de gemeente waar ik als kind opgroeide maar voor het middelbaar moest ik eerst naar Menen en daarna op internaat naar Kortrijk”, opent Carine Steverlynck. “Omdat ik een wiskundige richting volgde, was ik eigenlijk voorbestemd om ingenieur te worden maar als rebelse tiener koos ik voor pedagogiek. Eigenlijk was dat mijn tweede keuze want mijn absolute voorkeur ging uit naar een artistieke opleiding bij Studio Herman Teirlinck. Dat zag mijn vader jammer genoeg niet zitten.”

“Aan de universiteit leerde ik mijn echtgenoot kennen. We waren toen al een complementair koppel. Hij hielp me bij het studeren van de filosofische vakken en ik was zijn hulp en toeverlaat bij alles wat met cijfertjes te maken had. Toen ik afstudeerde, kreeg ik de kans om in de universiteit als wetenschappelijk medewerker aan de slag te gaan en dat opende perspectieven voor een doctoraatsthesis.”

“Het onderwerp van mijn proefschrift dat ik in 1996 op het doctoraatsexamen verdedigde, was niet alledaags en behandelde het kindermisbruik in de 19de en 20ste eeuw. Aangezien de zaak Dutroux in deze periode vaak in de media kwam, werd ik regelmatig gevraagd om op televisie of in de radio toelichting of duiding te geven. Zonder dat ik het zelf goed besefte, was ik in korte tijd een mediafiguur geworden.”

Onderwijsinspectie

Tegen alle verwachtingen in koos Carine niet voor een wetenschappelijke carrière maar wel voor het onderwijs. Ze was vier jaar directeur van een centrum voor volwassenenonderwijs in Kortrijk en maakte in 2000 de overstap naar de onderwijsinspectie.

“Als inspecteur volwassenenonderwijs kwam ik als enige vrouw terecht in een team van zeven mannen waarvan de jongste twaalf jaar ouder was dan ikzelf. Maar ik stond mijn mannetje en mocht vaak onderzoeken rond inburgering en NT2 (Nederlands als tweede taal, red.) uitvoeren voor verschillende onderwijsministers. Wellicht heeft zo’n onderzoek ertoe geleid dat ik in november 2019 gevraagd werd om kabinetschef te worden van de minister van Onderwijs. Met de steun van mijn echtgenoot Luk en zoon Gertjan ging ik de uitdaging aan.”

“Werkweken van 80 à 90 uur zijn geen uitzondering. Mijn echtgenoot neemt gelukkig heel wat huishoudelijke taken over. Mijn toneelhobby heb ik spijtig genoeg moeten opbergen. Rust vind ik als imker nog steeds in mijn passie voor de bijen en het kweken van bloemen en groenten. Relaxen doe ik nog altijd in mijn hout gestookt buitenbad” besluit Carine enthousiast.

(PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier