Bijzondere vadertjesdag: Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en zoon Jonathan Haeyaert presenteren zich beiden aan de kiezer

Stefaan Sintobin en zijn zoon Jonathan Haeyaert gingen zondagmorgen samen stemmen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het is vandaag niet enkel verkiezingszondag maar ook vadertjesdag. Ten huize Sintobin in Brugge is dat nog iets extra speciaal. Zowel Stefaan Sintobin (derde plaats Vlaams Parlement voor Vlaams Belang) als zijn (plus)zoon Jonathan Haeyaert (derde opvolgersplaats Kamer voor Vlaams Belang) presenteren zich vandaag aan de kiezer.

“Jonathan is al sinds zijn derde bij mij, dus voor mij is dat geen stiefzoon maar gewoon mijn zoon. Hij is al altijd heel sterk politiek geïnteresseerd geweest. Ik heb hem op geen enkel moment geforceerd of geduwd in een bepaalde richting. Maar hoe lang, hoe meer engageert hij zich voor de politiek en onze partij. En hij is niet op zijn mond gevallen. Wat ik kreeg voor mijn vadertjesdag? Alles om mijn cholesterol naar boven te jagen. (lacht) Ze weten dat ik niet handig ben of kan koken, dus met een boormachine of een kookpot zou ik niets zijn.”

“Wanneer ik vanavond tevreden zou zijn? Ik ben realistisch: we worden al maanden héél hoog gepeild, tot zelfs 28 à 29 procent. Ik zal blij zijn als we 25 procent zullen halen. Dat zal vijf procent meer zijn dan de vorige keer. Wie had dat enkele jaren gedacht? Ik vrees dat bij sommigen dan het gevoel van een overwinningsnederlaag – dat je wel wint, maar minder dan gehoopt – zal kunnen optreden.”

Makke campagne

“Al bij al vond ik het een makke campagne. Als je als toerist door Brugge zou lopen, krijg je toch amper de indruk dat het zulke belangrijke verkiezingen zijn? Affiches en campagnebeelden verdwijnen voor berichten op de sociale media. Het is goedkoper en je hebt er meteen een groter bereik door. Daarnaast was er voor mij een overdaad aan verkiezingsprogramma’s. Ik ben een politiek beest en wil alles volgen, maar dit keer was het te veel. En te veel human interest. Ik ben niet geïnteresseerd of het nu Peter of Petra De Sutter is, geef mij maar de échte politieke debatten.”

Stefaan Sintobin volgt de uitslagen vandaag op televisie, om dan omstreeks 18 uur naar het provinciaal hoofdkwartier in Kachtem te trekken. “Daarna ga ik nog naar de televisiestudio van Focus/WTV, om daarna de dag af te sluiten in The Square op het Canadaplein in Brugge.”