“Na elke receptie met een pak nuttig werk naar huis”

Een politicus is het aan zichzelf verplicht om tijdens januari minstens enkele nieuwjaars- en andere recepties af te werken. “Een van de leukste onderdelen van onze job”, vindt Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels. Roeselaars schepen Henk Kindt gaat eveneens vaak op pad, maar blijft af en toe bewust ook gewoon thuis. “Op zondagnamiddag bereid ik het schepencollege voor en dat doe ik graag met een fris hoofd.”

Schepen Henk Kindt van Roeselare. (Foto SB) © STEFAAN BEEL

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘De Receptiekampioen’.

Kurt Windels haspelt tijdens een gemiddelde januari als burgemeester van Ingelmunster zo’n vijftiental nieuwjaarsrecepties af. “Dat noem ik ‘professionele’ recepties”, legt het boegbeeld van De Brug uit. “Maar ik ga er altijd met erg veel plezier naartoe, ook omdat het leeuwendeel in eigen gemeente te vinden is. Zo hoef ik nooit ver.”

Kurt Windels ziet dergelijke bijeenkomsten als de perfecte manier om in een lossere sfeer wat bij te praten. “Na elke receptie heb ik een pak nuttig werk mee naar huis. Het valt op dat de mensen je anders benaderen en sneller iets vertellen. Bovendien zorg je door je aanwezigheid dat je de vereniging in kwestie erkent, want ze leveren stuk voor stuk nuttig werk. Ik weiger vrijwel geen enkele uitnodiging. Het is een deel van ons beroep.”

Extra kilo’s

Kurts topreceptie is die van de eigen gemeente, zegt hij. “Dit jaar kregen we net geen duizend mensen over de vloer, een record. Ik geef er ook geen lange speech, maar verwelkom wel iedereen persoonlijk. Ik schud elke aanwezige de hand en bij de dames komen daar ook vaak nog wat kussen bij. Een intensieve bezigheid”, knipoogt hij.

Tijdens de vele recepties let Kurt strikt op wat hij drinkt. “Daar is amper alcohol bij gemoeid”, benadrukt hij. “Ik blijf op dergelijke gelegenheden graag helder en zo heb ik mezelf ook honderd procent in de hand. Een lekker hapje zal ik dan weer niet snel weigeren en dat zorgt ervoor dat de weegschaal eind januari enkele extra kilo’s durft aangeven.”

Voor Roeselaars SP.A-schepen Henk Kindt is januari eveneens een drukke maand. “De recepties durven elkaar inderdaad in sneltempo opvolgen”, klinkt het. “Alle momenten die aan mijn functie als schepen verbonden zijn, zal ik zeker bijwonen. Maar voor veel recepties worden we met het schepencollege ook collectief uitgenodigd en dan spreken we onderling af wie waar naartoe gaat. Zo is overal een delegatie van de stad te zien.”

Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels. (Foto FODI)
Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels. (Foto FODI)

“Ik trek met veel plezier naar nieuwjaarsrecepties, maar zorg tegelijk dat ik niet met een overload geconfronteerd word. Als ik ergens naartoe ga, is het altijd met het duidelijke doel om met de mensen te kunnen práten, niet om gewoon even mijn gezicht te tonen en na een kwartier weer te vertrekken. Daar heeft niemand iets aan.”

Werk en privé

Henk Kindt selecteert zijn nieuwjaarsafspraken zorgvuldig en houdt tegelijk rekening met het thuisfront. “Ik heb een zoon en dochter die in januari volop hun examenperiode beleven en hen wil ik dan ook bijstaan. Tijdens de weekends maak ik me bewust ook enkele momenten vrij om het hele gezin thuis te zien. Vaak zijn dat de enige momenten tijdens de week waarbij we eens uitgebreid kunnen bijpraten. Ook belangrijk. Het evenwicht tussen de job en privé hou ik in de gaten.”

Ook Henk Kindt let tijdens de nieuwjaarsrecepties goed op wat hij drinkt. “Ik ga sowieso vaak met de fiets en alcohol gebruik ik met mate. Zo blijf je ten allen tijde scherp. Op zondagnamiddag bereid ik trouwens het schepencollege voor en dat doe je best met een helder hoofd.”

Een drietal recepties wil Henk geen enkel jaar missen. “Die van de stad, want als schepen van Personeel sta ik graag dicht bij mijn mensen. Ook de receptie van de Bataviawijk, waar ik woon, staat altijd hoog op de agenda. Dan ben ik daar uiteraard eerder als buur dan als schepen. En ook de bijeenkomst van de Noord-Zuidraad ligt me na aan het hart.” (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.