“Erkenning voor verenigingen”

In Ieper en omstreken staat schepen Jef Verschoore (CD&V) bekend als een heel toegankelijke politicus. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hij ook een graag geziene gast is op de vele nieuwjaarsrecepties.

Jef Verschoore op de nieuwjaarsreceptie van Voka arrondissement Ieper. (Foto TOGH)

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘De Receptiekampioen’.

“Ik denk dat ik er halverwege de maand al 14 gedaan heb”, vertelt Jef Verschoore. “Eigenlijk zijn dat gewoon de activiteiten van de verenigingen waarop ik uitgenodigd ben. Ik doe dat het hele jaar door, al dertig jaar. Als het past in mijn agenda, ga ik ernaartoe en in de januari zijn dat toevallig de nieuwjaarsrecepties.”

Tussen de mensen

“Ik vind dat je als politiek tussen de mensen moet komen. Ik geloof niet in politici die in hun bureau ver van de mensen aan politiek doen. Het is ook een stuk erkenning van het werk die de verenigingen doen, als blijk van waardering. Maar ik ga niet naar recepties waarop ik niet uitgenodigd ben. Daardoor zijn het er minder dan vroeger. Vroeger kreeg ik sneller al eens een uitnodiging in de brievenbus, maar nu gebeurt dat via Facebook en al die toestanden.”

“Ik eet praktisch niets op recepties. Misschien een hapje om de alcohol te verdrijven en twee glaasjes, maar dat is het dan ook. Vroeger kwam mijn vrouw heel dikwijls mee, maar met wat ik in mijn partij heb meegemaakt (Jef Verschoore mocht geen burgemeester worden, red.), ziet mijn vrouw het eigenlijk niet meer zitten om mee te komen. Lang blijf ik niet. Een uurtje is zowat mijn streefdoel. Ik probeer met zo veel mogelijk mensen te praten en als ik iedereen gezien heb, vertrek ik meestal. Ik ben geen plakker. Ik heb dat geleerd als prille politicus. Daarmee scoor je niet.”

“Mijn vrouw komt niet meer mee na wat ik heb meegemaakt in mijn partij”

“Ik hou vooral van kleine, gezellige recepties. Recepties met 400 man is niet meer aan mij besteed. Ik heb het liever wat rustiger. Als ik voel dat ik ergens welgekomen ben en dat ik graag gezien ben, dan is dat natuurlijk aangenamer. Vaak word ik aangesproken, over de kleinere dingen die de mensen bezighouden: een tegel die los ligt, verkeersonveilige situaties, iets waaraan men zich ergert… Men moet echter niet afkomen om persoonlijk voordeel te halen. Zo zit ik niet in elkaar en dat zeg ik ook tegen de mensen. We leven nog in een goeie regio met veel gezellige mensen en dan is het leuk om nog even bij te praten en op de hoogte te zijn van wat er allemaal gebeurt.”

Populariteit

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde Jef Verschoore heel veel voorkeursstemmen. Is dat een gevolg van zijn aanwezigheid op recepties? “Mijn aanwezigheid niet, maar mijn aanspreekbaarheid wel. De mensen weten dat ze bij mij terecht kunnen als er iets moet worden opgelost of als ze iets kwijt willen. In deze periode zie je wel dat er op recepties meer kandidaat-politici aanwezig zijn. Ik vraag me dan soms waar ze waren de vorige jaren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.