Na de verkiezingen : Vlaams Belang wil straks ook lokaal scoren met Martijn (19)

Jeremie Vaneeckhout gaat stemmen in Kaster. © GV
Gerda Verbeke

ANZEGEM Niemand kan ernaast kijken dat het Vlaams Belang de grootste is met Anzegemnaar Martijn Demaesschalck (19) als jongste nieuwkomer. Hij haalde een mooie score van 4.386 stemmen. Jeremie Vaneeckhout kon nipt zijn zetel in het Vlaams Parlement behouden.

1. Jeremie burgemeester?

De vraag is in hoeverre Jeremie Vaneeckhout de Anzegemnaar warm zal kunnen doen lopen om zijn ambitie om burgemeester te worden, waar te helpen maken. De beroepspoliticus Vaneeckhout wist 7.903 mensen te overtuigen in het West-Vlaamse gewest, maar krijgt sowieso zware klappen in eigen gemeente, waar hij maar 461 voorkeurstemmen behaalde. Terwijl Vaneeckhout stelde dat er de voorbije vijf jaar te weinig aandacht was voor de problemen van de West-Vlaming zoals landbouw, zorg, hoger onderwijs en de besparingen bij De Lijn, waarvan bijna de helft in West-Vlaanderen, kon hij de West-Vlaming toch niet overtuigen om daar met Groen verandering in te brengen. Er werd in Groot-Anzegem afgeklokt op 8,3 procent met een verlies tegenover 2019 van 2,7 procent. “Tegen de stroom in voerden wij campagne voor een eerlijk en ambitieus natuur- en klimaatbeleid en zorg voor iedereen die het nodig heeft”, stelt Jeremie Vaneeckhout. “Ik ben tevreden na een intense campagne dat ondanks dat velen ons waarschuwden voor het verdwijnen van Groen wij onze zetels konden behouden. Dat geeft aan dat er steun blijft voor onze eerlijke politiek. Mensen weten ook in Anzegem wat ze aan me hebben.”

2. Vlaams Belang ook lokaal?

Vlaams Belang is de grootste op de drie niveaus in Anzegem. Met 26,2 procent en een stijging van 4,4 procent wist Ingooigemnaar en rechtenstudent aan de UGent Martijn De Maesschalck 4.387 kiezers te overtuigen op federaal niveau. Als nestuurder van Jong Vlaams Belang is hij al sinds zijn 15de lid van de partij. Volgens hem is er potentieel in Anzegem en ligt er een aantal pistes op tafel. “Ik ben heel tevreden met het vertrouwen dat ik van de kiezer kreeg”, klinkt jonge Anzegemnaar De Maesschalck als jongste kandidaat voor de rechts-nationalistische partij in West-Vlaanderen. “Momenteel bekijk ik met de partij wat we gaan doen in Anzegem voor de lokale verkiezingen. We zijn de sterkste groeiers en de grootste partij in West-Vlaanderen. Ook de belangrijkste en sterkste groeier in Anzegem.” Op de vraag wie zijn grootste fans zijn, antwoordde De Maesschalck zijn mama en zijn vriendin.” Op de afgelopen campagne en de resultaten van zijn partij hief hij het glas aan ‘de Trapkes’ aan de kerk in Tiegem met een Rodenbach, waarna hij vierde met zijn partij in Londerzeel.”

3. En de anderen?

Twee Vichtenaren kwamen voor het eerst ook op voor Groen, allebei ook lid samen met Jeremie Vaneeckhout van de Anzegemse partij Inzet. Daan Ryckoort (34) haalde als achtste opvolger op de West-Vlaamse lijst voor de Kamer 1.166 stemmen en Debbie Vandenberghe (33) haar score was 1.798 stemmen op de West-Vlaamse lijst van Groen voor het Vlaams Parlement als tiende opvolger.

Charlotte Lombaert (50) stond als elfde op de West-Vlaamse lijst voor de Kamer voor de PVDA. De partij maakte een bescheiden vooruitgang van 0,3 procent en strandt op 3,1 procent in Anzegem. “We zien dat we als PVDA vooral goed scoren op plaatsen waar we een actieve werking hebben”, klonk Charlotte Lombaert achteraf. “Hopelijk kunnen we ook in Anzegem een afdeling starten om binnen vijf jaar ons resultaat te verdubbelen.”

N-VA haalde op Vlaams niveau 24,1 procent van de stemmen wat een stijging van 4,3 procent betekent. CD&V kent een verlies van 6,8 procent en behaalt een verkiezingsresultaat van 17,3 procent, terwijl de socialisten 3,1 procent vooruitgang boeken en een score van 10,6 procent behalen. Open VLD heeft 7,7 procent en boekt daarmee een achteruitgang van 5,1 procent.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees