Na de verkiezingen: Vlaams Belang piekt zonder dat partij lokale afdeling heeft
In Ingelmunster stemde maar liefst 32,5 % van de bevolking voor Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement, en ook nog eens 31,2 % voor de Kamer. En dat terwijl er in Ingelmunster niet eens een lokale afdeling actief is. Liesbeth Holvoet (Vooruit) kreeg van de vijf lokale kandidaten het meeste stemmen: 4.336 voor het Vlaams Parlement.
1. Komt Vlaams Belang straks ook op in Ingelmunster?
In september 2011 verliet Georg Barbary – de koning van de toegevoegde agendapunten – de gemeenteraad van Ingelmunster, nadat hij verhuisde naar Schuiferskapelle bij Tielt. Sinds januari 2007 zetelde Georg – samen met Werner Blondeel – in de gemeenteraad voor Vlaams Belang. Sinds de legislatuur in 2012 zetelde er niemand meer voor Vlaams Belang in Ingelmunster, want de lokale afdeling was niet meer actief. En dat was ook zo in 2018. En toch: zonder lokale verankering stemde ruim dertig procent van de Ingelmunsternaren afgelopen zondag op Vlaams Belang, zowel op nationaal als provinciaal vlak met respectievelijk stijgingen van 6,1 en 7,8 %.
Wat betekent dat voor de gemeenteraadsverkiezingen? Vlaams Belang komt, zoals de zaken er nu voorstaan, niet op in Ingelmunster. Gaan al die stemmen dan naar N-VA of worden ze verdeeld tussen de andere partijen? We gingen te rade bij burgemeester Kurt Windels (De Brug-N-VA-Open VLD). “Het globale resultaat is sterk vergelijkbaar met de ons omringende gemeenten. Bij gemeenteraadsverkiezingen gaat het eerder om de mens, bij nationale verkiezingen om de partij. Vandaar ook de parallelle uitslagen. Wat betreft de persoonlijke voorkeurstemmen zien we dat sinds de invoering van de provinciale kieskringen vooral de kandidaten met een nationale bekendheid sterker scoren, beter dan de lokale kandidaten. Hilde Crevits, Jean-Marie Dedecker, Melissa Depraetere en Tom Vandendriessche vallen blijkbaar in de smaak in Ingelmunster.”
2. CD&V springt over Vooruit én omgekeerd
Opvallend is dat in eigen gemeente de bevolking voor het Vlaams Parlement méér op CD&V stemde (17,9%) dan op Vooruit (13,4%), terwijl Liesbeth Holvoet van Vooruit toch op de zeventiende plaats van de lijst stond. Bij de Kamer was het stemgedrag anders: 15,6% van de bevolking stemde op Vooruit, 14,6% op CD&V. “Ik ben heel tevreden én trots met dit resultaat”, bekent Liesbeth Holvoet. “Dat we terrein verloren, is naar mijn gevoel te wijten aan het feit dat Dries Couckuyt in 2018 op een vierde plaats stond. Een heel zichtbare én verkiesbare plaats. Ik behaalde dit goede resultaat vanop plaats 17. En ik kreeg ook de meeste stemmen van alle Ingelmunsterse kandidaten.”
3. Rolf Caers (N-VA) op lijst in Wallonië
N-VA eindigde qua stemmenaantal twee keer op plaats twee in onze gemeente. Chantal Declercq kreeg 3.495 bolletjes achter haar naam op de lijst van het Vlaams Parlement. Rolf Caers stond op de tweede plaats op de Waalse lijst in Namen. Hij kreeg 247 stemmen. “Niet zoveel, maar dit Vlaams-nationalistisch project bestond nog maar drie maanden. Het is een fijn resultaat, goed voor 7% van alle ontvangen stemmen, zonder te veel campagne en met bescheiden middelen”, aldus Rolf Caers.
4. Zo deden de andere lokale kandidaten het
En de andere Ingelmunsternaren? Bert Taveirne (Groen) stond op de tiende plaats voor het Vlaams Parlement en kreeg 1.949 stemmen achter zijn naam. Eric Verbeke stond bij de opvolgers van de PVDA op de lijst voor de Kamer. Er kleurden in totaal 822 mensen het bolletje naast zijn naam.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier