Kortemark kleurde vooral het bolletje van de V-partijen, zoals die sinds 9 juni genoemd worden. Vlaams Belang wint in Kortemark en de vraag is of dit de voorbode is van een klinkende overwinning van extreem-rechts op 13 oktober, bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Pandoering voor liberalen
In Kortemark is oranje-blauw aan de macht, met Karolien Damman (CD&V) als burgemeester. Als we nu kijken naar de resultaten, zien we dat Open VLD in Kortemark voor het Vlaams parlement een serieuze pandoering kreeg, want de partij zakte van 16,5% in 2019 tot 7,8%. Dat maakt het tot de vijfde grootste partij. Zag Open VLD Kortemark de bui al hangen en speelden ze daarom op zeker om voor de gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus te trekken onder de naam Zeker 8610? Vlaams Belang behaalt een monsterscore in Kortemark en stijgt in vergelijking met 2019 met maar liefst 7% tot 30,6%. CD&V strandt op 21,9%. N-VA eindigt op 17,1%. Veerle Vanslembrouck (51) stond op de West-Vlaamse lijst van N-VA voor het Vlaams Parlement als dertiende opvolger en scoorde 78 voorkeurstemmen in de gemeente. De socialisten stegen met 3,3% tot 13,3%.
Ann Devisschere scoort voor Vooruit
Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers was het Vlaams Belang al in de gemeente al de grootste en ze blijven stijgen met 5,1% tot bijna 30%. N-VA wordt de tweede partij met 19,4 %, een paar procenten meer dan CD&V. Vooruit stijgt lichtjes met 1% naar 16%. Ook voor de Kamer ziet Open VLD zijn stemmen bijna gehalveerd. Ann Devisschere (44) stond op de West-Vlaamse lijst van Vooruit voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers als derde opvolgster. “Ik ben blij met het resultaat van Vooruit, want we zijn de derde partij in Vlaanderen. Naast rechts stemden de mensen ook sociaal. Ik kreeg 251 voorkeurstemmen in Kortemark, dit is de vijfde beste individuele score over alle kamerlijsten heen, na vier lijsttrekkers. In totaal werd mijn bolletje 3.574 keer gekleurd. Ik hoop oprecht dat Vooruit zowel in de federale als in de Vlaamse regering ons sociale aspect zal kunnen verdedigen”, klinkt het bij Devisschere.
Vlaams Belang op drie fronten koploper. Straks ook lokaal?
Europees tekent zich in Kortemark hetzelfde scenario af: Hier gaat Vlaams Belang met bijna 33% van de Kortemarkse Europese stemmen aan de haal. Als we de verkiezingsuitslag in Kortemark bekijken, dan is Vlaams Belang zowel Vlaams, federaal als Europees de koploper met een gemiddelde van 30,9%. Bijna één op drie Kortemarkenaren stemde extreemrechts. In Kortemark is men duidelijk Vlaamsgezind én rechts. Wat dit zal geven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wordt voor velen nog even afwachten. Voor oranje-blauw wordt het misschien wel bang afwachten, want op 13 oktober trekt het Vlaamse Belang ook in Kortemark opnieuw naar de kiezer met een lijst. De laatste keer dat de partij opkwam in Kortemark, was in 2012. Toen haalde de partij 274 stemmen, wat goed was voor 3,1%. Voorzitter van de partij en lijsttrekker bij de komende verkiezingen is Kurt Meuleman (57). Hij trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met 5 punten: Meuleman wil inzetten op een beter waterbeheer in de gemeente. In de Krekemeersen moet er een speelpark en een tearoom komen, in gemeentelijke concessie uitgebaat. Daarnaast wil de partij inzetten op meer veiligheid aan het Kortemarkse station en wil ze meer blauw aan de schoolpoorten bij het begin en het einde van de schooldag. Ook de bouw van een nieuw jeugdhuis is aan de orde en last but not least zal de partij ijveren voor eenrichtingsverkeer aan de Kortemarkse schoolpoorten.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier