Ook de inwoners van Moorslede trokken naar het stemhokje. Opmerkelijk is alvast dat er slechts twee inwoners op een kieslijst stonden en dat is wel heel weinig. Wat deels kan te maken hebben met enkele leden van Visie die zich niet langer koppelen aan Open VLD. Zowel voor het Vlaams Parlement als de Kamer is Vlaams Belang de grootste partij. Meer dan waarschijnlijk nemen ze in oktober deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.
1. Gert-Jan Hovaere scoort lokaal goed
Voor het Vlaams Parlement haalt Vlaams Belang 8,1 % meer en komt uit op 31,8 %. CD&V verliest 6,2 % en zakt naar de tweede plaats met 20,8 %. Daarmee blijft het net voor N-VA (20,6 %), dat 1,9 % stijgt. In de Kamer verstevigt Vlaams Belang zijn eerste plaats in Moorslede. Het stijgt met 6,3 % naar 31,5 %. N-VA blijft tweede, maar stijgt met 0,8 % naar 21,8 %. CD&V verliest 2,9 %, maar blijft met 16,1 % op de derde plek. Vooruit stijgt met 1,4 % naar 15,1 %, Open VLD verliest 5 % en houdt 6,3 %.
Voor N-VA stond gemeenteraadslid Gert-Jan Hovaere op de lijst van het Vlaams Parlement en behaalde in Moorslede 365 voorkeurstemmen. In oktober is hij lijsttrekker van NVAPlus. “Ik ben heel tevreden met het verkiezingsresultaat”, reageert hij. “Mijn voorkeurstemmen op de gemeente tonen aan dat het belangrijk is om de nationale politiek vanuit de onderbuik te steunen. Een goede band tussen een kleine gemeente en ‘Brussel’ is meer dan nodig. Dat ik als lijsttrekker van NVAPlus een goeie score haalde is mede te danken aan de steun van heel de NVAPlus-groep.” Slecht twee kandidaten in het Lievensdorp was wel heel weinig. “Ik vond het inderdaad raar dat andere politici uit onze gemeente niet durfden mee te doen”, reageert Gert-Jan. “We kennen nochtans hun politieke kleur.”
2. Sterk resultaat van Vlaams Belang
Sterk is alleszins het resultaat van Vlaams Belang. “Moorslede-Slyps-Dadizele is een kleine landelijke gemeente. Vlaams Belang heeft hier kunnen scoren ten nadele van de CD&V en Open VLD”, oordeelt Hovaere. “Het ongenoegen van de landbouwsector speelde ongetwijfeld mee.”
De gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober zijn in Moorslede moeilijk voorspelbaar. Er zal alvast rekening moeten worden gehouden met NVAPlus. “Eind juni bestaat NVAPlus één jaar”, zegt Gert-Jan. “We zijn dankbaar voor de vele positieve reacties die we dagelijks krijgen van inwoners op ons harde werk. Onze bevraging maakt duidelijk dat er nood is aan meer doordacht en vooral beter beleid. We zijn meer dan ooit geëngageerd om nu ook het verschil te maken in de gemeente. We hopen dus ook het vertrouwen te krijgen op 13 oktober.”
3. Burgemeester had vrije val voorspeld
“Ik stel vast dat er heel veel stemmers voor Vlaams Belang zijn in onze gemeente. Als liberaal democraat kan ik daarom alleen al niet tevreden zijn met het resultaat. Langs de andere kant is het ook geen zwarte zondag geworden”, aldus burgemeester Ward Vergote.
“Ik hoop en vermoed dat er snel een regering zal kunnen gevormd worden. Het is belangrijk voor alle inwoners van onze gemeente en van ons land dat er zo snel mogelijk stabiliteit komt, geleid door een centrumrechtse regering en dito beleid.”
“Het is een spijtige zaak dat Open VLD de grote verliezer is; maar dat had ik 4 jaar geleden al voorspeld. Vivaldi was een veel betere componist dan een coalitie. Maar elk nadeel heb zijn voordeel, zei Cruyff. In casu heeft Open VLD nu 5 jaar de tijd om te verjongen, te herbronnen en keiharde oppositie te voeren. Vrijheid en vooruitgang moet worden heruitgevonden!”
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier