Waar CD&V vijf jaar geleden nog de grootste partij was voor het Vlaams parlement in Hooglede, werd het nu een nek-aan-nek race tussen Vlaams Belang en N-VA. Die eerste trok uiteindelijk aan het langste eind. Ze haalden 24,9 % (+ 5,1 %), N-VA steeg naar 24% (+ 4,1 %) en CD&V daalde met 6,1 % tot 22,5 %.
1. CD&V verliest
De resultaten in Hooglede liggen in de lijn van de Vlaamse resultaten. Net als in veel andere West-Vlaamse steden en gemeenten is Vlaams Belang in Hooglede nipt groter dan N-VA. Nog opvallend is dat Vooruit een winst kent van 4,2 % en zo de vierde partij wordt in Hooglede, met 12,8 %. De liberalen dalen met 7 % en houden er nog 6 % over. De grootste verliezer in Hooglede is CD&V. En dat is best verwonderlijk, want de lokale meerderheidspartij CD&V haalde er in 2019 nog het meest aantal resultaten. Met Arne De Brabandere (CD&V), Célestine Despierre (N-VA) en Jean Pauwelyn (Voor U) stonden er drie Hoogleedse namen op de lijsten.
Arne De Brabandere (CD&V), gewezen kabinetsmedewerker van Hilde Crevits en huidig gemeenteraadsvoorzitter in Hooglede, kreeg 2.514 stemmen achter zijn naam. Hij was vijfde opvolger op de West-Vlaamse lijst voor het parlement. “Het resultaat van CD&V in West-Vlaanderen is niet schitterend. Dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Bij de vorige verkiezingen hielden we mee dankzij Hilde Crevits stand in West-Vlaanderen, terwijl de partij elders achteruit ging. Dit keer werd ze niet uitgespeeld als boegbeeld. Dit is een persoonlijke analyse, maar ik vermoed dat die tendens van vijf jaar geleden zich nu pas heeft doorgezet in onze provincie.” Over zijn persoonlijke score is De Brabandere naar eigen zeggen best tevreden. “De meimaand is de communiemaand en mijn vrouw en ik runnen zoals je weet een traiteurdienst. Veel tijd om campagne te voeren had ik dus niet, maar ik wou graag de partij steunen en ik ben trots op mijn resultaat. Al bij al vind ik dat we in het kanton Hooglede (daar ging de partij slechts met 1,4 % achteruit, red.) zelfs nog relatief goed hebben standgehouden. Maar het is duidelijk dat er gewerkt zal moeten worden om het vertrouwen in de politiek te herstellen.”
2. Advocate uit De Geite scoort sterk, maar moet Vlaams Belang laten voorgaan
Bij N-VA stond advocate Célestine Despierre (27) uit Sint-Jozef De Geite op de vierde opvolgersplaats voor het Vlaams parlement. Ze haalde 3.992 stemmen. “Het was een hoogdag voor onze partij. En ik ben persoonlijk ook erg tevreden met mijn resultaat”, reageert ze. “Zeker als je bedenkt dat het mijn allereerste deelname was en ik niet zo veel tijd had om campagne te voeren. Bovendien woon ik al mijn hele leven in het kleine De Geite. Dit resultaat sterkt ons ook richting gemeenteraadsverkiezingen, ook al zijn die wel wat anders. Daar wordt sowieso vaker op personen gestemd en minder op partijen.” Anderzijds moest N-VA ook in Hooglede de duimen leggen voor Vlaams Belang. “Tijdens mijn campagne merkte ik veel ongenoegen over het landbouwbeleid en in het bijzonder over het stikstofdossier”, zegt Despierre daarover. “Dat heeft geleid tot proteststemmen en kan de resultaten mee helpen verklaren. Er moet in Vlaanderen beter naar de landelijke gemeenten geluisterd worden.”
3. Vlaams Belang Hooglede hoopvol
Bij Vlaams Belang stonden geen Hoogledenaars op de lijst, maar de resultaten stemmen lokaal voorzitter Alexander Vandemaele bijzonder hoopvol. “We zijn uiteraard bijzonder tevreden met de resultaten en hopen dit op z’n minst te kunnen evenaren of zelfs nog te verbeteren in oktober. Lokale en bovenlokale verkiezingen zijn weliswaar twee verschillende dingen en we zitten straks ook met de afschaffing van de opkomstplicht, maar toch staan de sterren voor onze partij duidelijk gunstig.” Voor U haalde zoals bekend nergens de kiesdrempel.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier