Na de verkiezingen: Vlaams Belang blijft ook in Izegem de grootste

Bert Maertens blijft Vlaams Parlementslid, maar ziet zijn stemmenaantal met 1/3de dalen. © foto vadu
Redactie KW

De Izegemse burgemeester Bert Maertens (N-VA) behoudt zijn zetel in het Vlaams Parlement en mag daar aan zijn derde legislatuur beginnen. Ondanks dat resultaat moet ook hij zien hoe Vlaams Belang in Izegem het meeste aantal stemmen haalde en hij er zelf een flink pak moest inleveren tegenover vijf jaar geleden.

1. Vlaams Belang scoort wederom het best

Op landelijk vlak moet Vlaams Belang dan wel de duimen leggen tegen N-VA, maar in Izegem zijn de rollen net omgekeerd. Net zoals bij de verkiezingen in 2019 scoort Vlaams Belang hier het best. Voor het Vlaams Parlement maakt ze zelfs een flinke sprong van 6,6 % en belandt ze op 30,6 %. Daarmee houdt ze N-VA (23,2%), dat hier van oudsher een flinke achterban heeft, met 7 % verschil toch op flinke afstand. Dezelfde trend zien we voor de Kamer. Daar blijft Vlaams Belang de grootste en stijgt ze naar 29 % in totaal. N-VA verliest er 0,5 % en strandt zo op 24,2 %. Ook lokale VB-mandatarissen als Filip Buyse (6.857 stemmen) en Sam Weyts (7.178), die beiden opkwamen op de Vlaamse lijst, konden een mooie score voorleggen en tanken vertrouwen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) is vooral blij dat zijn partij stand heeft gehouden. “Ook in West-Vlaanderen, wat altijd al een moeilijke provincie voor ons is geweest, met pittige dossiers als stikstof en Ventilus, en dat is een belangrijk signaal. De mensen belonen duidelijkheid, ook bij moeilijke beslissingen. Vlaams Belang mag dan wel de grootste in de provincie zijn, maar op heel wat plekken zij wij dat nog steeds.” Al is dat niet het geval in zijn thuisstad. “Dat was in 2019 ook zo en nu zijn ze licht gestegen. Bij huis- en marktbezoeken merkte ik al wat er leefde in de onderbuik van de samenleving. Ik betreur die groei, maar ik koppel er geen lokale conclusies aan. Het is een ruimer fenomeen. N-VA ging er in Izegem een klein beetje op achteruit, wat op zich niet onlogisch is tegenover de groei van Vlaams Belang. In Izegem is er in ieder geval geen migratieprobleem, het is en blijft wel een Vlaamsgezinde stad en dat zie je in de cijfers.”

2. Bert Maertens verliest een pak stemmen

Geert Bourgeois haalt als lijstduwer voor de Europese lijst van N-VA 82.439 stemmen en is daarmee de stemmenkampioen. Op Vlaams niveau gaat die eer naar Bert Maertens. Dit keer haalt hij 10.721 stemmen. Een aantal waar hij tevreden mee is, maar het is slechts een derde van de 28.270 stemmen die hij in 2019 haalde. Blijk van een gedaalde populariteit in eigen stad? “In 2019 was ik lijsttrekker en nu stond ik op de derde plek en dat brengt uiteraard een verschil met zich mee. Je ziet dat bijvoorbeeld ook op de lijst van Vooruit met Melissa Depraetere als boegbeeld. Zij scoort heel hoog, wie daarna komt een pak minder. Dat lag dus binnen de lijn der verwachtingen. Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn werk als Vlaams parlementslid verder kan zetten.” Leert de burgemeesters iets uit deze cijfers voor de gemeenteraadverkiezingen? “Ik wil daar geen grote conclusies uit trekken. Nationale en lokale politiek zijn twee verschillende werelden. Wie nu op Vlaams Belang stemde, gaat dat in oktober niet automatisch opnieuw doen.”

3. STiP+ reddingsboei voor zinkende liberalen?

De kleinere partijen (Voor U, Partij Blanco, DierAnimal) even buiten beschouwing gelaten bengelt Open VLD op Vlaams niveau ook in Izegem onderaan met amper 4,6 % van de stemmen. Voor de Kamer gaat de rode lantaarn naar Groen met 4,8 %. PVDA haalt 5,1 %, en daarna opnieuw de liberalen met 5,2%. De nationale tendens zet zich dus ook hier door. Liberale nieuwkomers Nigel Casier en Matthias Leenknecht konden die slechte uitslag voor Open VLD niet wegduwen. Hun keuze en die van Open VLD om bij de gemeenteraadsverkiezingen mee in de stadslijst van Stip+ te stappen kunnen we dus zien als een strategische zet om de vlag van Open VLD niet als een strop om de nek te moeten dragen.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees