De uitslag van de verkiezingen in Beernem volgt de algemene West-Vlaamse trend. CD&V, die in de gemeente in de meerderheid zetelt, werd ook bij ons afgestraft door de kiezer. De christendemocraten verliezen maar liefst 7,8 procent in het Vlaams Parlement. N-VA’er Gijs Degrande wordt de eerste Beernemnaar met een zetel in het Vlaams Parlement.
1. CD&V incasseert enorm verlies
Ook in Beernem is N-VA de populairste partij bij de verkiezingen van 9 juni. De partij boekt voor de Vlaamse verkiezingen twee procent winst en landt op 26,2 procent. Vlaams Belang is wel de grootste stijger en landt met 4,1 procent winst op 21,1 procent. CD&V incasseert een enorm verlies van 7,8 procent en is nog maar de derde partij. De christendemocraten eindigen op 20,3 procent. Vooruit deed het bijzonder goed, de socialisten boeken met 4,2 procent de grootste winst en zijn zo de vierde grootste.
Bij de federale verkiezingen blijft N-VA de grootste en zijn de verschillen kleiner, al boekt Vooruit daar een nog grotere winst. Met Kamerlid Vicky Reynaert stegen de socialisten 5,7 procent tot 19,5 procent. De partij is zo de derde grootste partij bij de resultaten in Beernem. Koplopers zijn N-VA met 24,7 procent (+1%) en Vlaams Belang met 20,7 procent (+3,2%). In vergelijking met de verkiezingen van 2019 valt dus vooral het verlies van CD&V en de winst van Vooruit op.
2. Degrande haalt zetel, Reynaert niet meer in de Kamer
De ferme winst van Vooruit in zowel de Kamer als het Vlaams parlement valt misschien toe te wijzen aan lokaal schepen en uittredend Kamerlid Vicky Reynaert. Daar focuste Reynaert zich op thema’s zoals armoede en buitenlands beleid. Helaas mocht het voor de Beernemse niet baten. Hoewel ze van op de vierde plaats 8.119 voorkeursstemmen behaalde en zo lang op koers voor een zetel lag, moest ze haar zetel na het verdelen van de lijststemmen alsnog afgeven aan Jeroen Soete. Die haalde 7.454 voorkeursstemmen, maar kreeg dankzij de derde plaats op de Kamerlijst net iets meer lijststemmen toegewezen. “Dat is nu eenmaal het Belgisch kiessysteem”, reageert een teleurgestelde Vicky Reynaert. “Het gevoel is met dit resultaat erg dubbel. Als partij doen we het erg goed, maar ik kan mijn mandaat niet verlengen. Bovendien beloont de kiezer me met heel wat voorkeursstemmen, maar gaat de derde zetel naar een collega. Ik ga dit nu even laten bezinken. Ik heb nog steeds mijn mandaat als schepen in Beernem en zal die rit met veel passie uitdoen. Bovendien schieten we meteen in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.”
Gijs Degrande mag wel naar Brussel. Hij sleepte een zetel in het Vlaams Parlement in de wacht. “Het is de eerste keer dat ik in een parlement zal zetelen en ik kijk er enorm naar uit”, vertelt Degrande. De voormalige Beernemse schepen werkte jarenlang als fractiemedewerker in het parlement. “Dit huis heeft dus weinig geheimen voor me en ik ken de dossiers al, maar ik werkte steeds achter de schermen. Daar komt nu verandering in. Dit is een droom die uitkomt.” Welke thema’s Degrande in het Vlaams parlement zal volgen, moet later nog blijken. “Samen met de partij gaan we die puzzel nu leggen. Het staat wel vast dat ik tot nu toe vooral focuste op thema’s als woonbeleid, erfgoed en toerisme. Ik hoop mijn kennis en expertise daarin dan ook te kunnen gebruiken”
3. Verliezen Christendemocraten ook op lokaal niveau?
Zullen deze resultaten ook voor de lokale verkiezingen een impact hebbenN Gijs Degrande zal zich in ieder geval meer in de kijker kunnen werken vanuit het Vlaams Parlement. Maar of de huidige meerderheid met CD&V, Groen en Vooruit stopt en CD&V opnieuw met N-VA in zee gaat, valt nog af te wachten. “Wij stappen naar de kiezer met een concreet programma. Met wie we dat realiseren, is niet onze eerste zorg”, vertelt Degrande daarover.
Het staat wel vast dat Vicky Reynaert (Vooruit) zich de komende maanden volledig kan toeleggen op haar rol als schepen. Dat kan haar in oktober misschien extra stemmen opleveren. Ten slotte is het nog niet duidelijk welke impact het slechte resultaat van CD&V in Beernem heeft op de lokale verkiezingen.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier