Na de verkiezingen: Open VLD redt de meubelen, Vlaams Belang wint
In Blankenberge scoort N-VA onder het West-Vlaamse gemiddelde, al zet voormalig burgemeester Daphné Dumery Europees wel een mooie persoonlijke score neer. Vooruit wint en Open VLD kan de schade beperken, maar de grote winnaar is Vlaams Belang.
1. Vlaams Belang scoort sterk
Het Vlaams Belang scoort sterk in Blankenberge: 27,1 procent voor het Vlaams Parlement, 25,8 procent voor de Kamer. Daarmee staat de partij in de badstad nog sterker dan gemiddeld in West-Vlaanderen. “Ik ben ik heel trots”, zegt Didier Teppa, voorzitter van de Blankenbergse afdeling. “We hebben met een fantastisch team campagne gevoerd en dat heeft zijn vruchten afgeleverd. Het Vlaams Belang heeft zijn plaats in onze stad. We gaan nu volop voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ons doel is om onze twee zetels minstens te behouden.” Hoe Teppa die goede resultaten verklaart? “Het dna van de West-Vlaming zeker? Meer dan elders zijn wij in West-Vlaanderen wakker en kijken we verder dan onder de kerktoren. Het landelijk leven wordt verstoord door allerhande verplichtingen. Aangespoelden vanuit de grootsteden brengen veel problemen mee naar het lokale niveau. Anderen zijn goed geïntegreerd en vinden het heel fijn hier te wonen. Blankenberge blijft een stad met een dorpsmentaliteit, waar iedereen iedereen kent.”
2. Open VLD redt de meubelen
Open VLD gaat ook in Blankenberge achteruit, maar kan de schade al bij al nog beperken. Voor het Vlaams Parlement halen de liberalen 12,8 procent, voor de Kamer 12,3 procent. “In omliggende steden en gemeenten gaat Open VLD veel zwaarder achteruit, maar in Blankenberge doorbreken wij die nationale trend en slaagden er nog het meest in om de liberale kiezers aan ons te binden”, zegt een opgeluchte burgemeester en kandidaat voor het Vlaams Parlement Björn Prasse. “Ook coalitiepartner Vooruit gaat erop vooruit in Blankenberge. Ik stuurde zondagavond nog een sms’je naar de Blankenbergse Vooruit-kandidaten Patrick De Meulenaere en Anneke Crevits om hen te feliciteren. Voor de huidige Blankenbergse coalitie van Open VLD en Vooruit is het een bemoedigend signaal voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die nu Vlaams Belang hebben gestemd, in oktober wel voor ons zullen kiezen. Wij staan veel dichter bij de mensen dan het beleid in Brussel.”
3. N-VA zwakker dan elders
N-VA doet het in Blankenberge zwakker dan het West-Vlaamse gemiddelde en gaat er ook op achteruit: 20 procent voor het Vlaams Parlement, 22,5 procent voor de Kamer. Voor de hele provincie is dat respectievelijk 21,8 en 23,2 en bovendien is de trend daar stijgend. “Het Vlaams Belang doet het heel goed bij ons”, is de spontane reactie van lokaal boegbeeld Daphné Dumery, voormalig parlementslid en ex-burgemeester, maar halfweg de legislatuur uitgerangeerd door een nieuwe coalitie. “Ik wil bij de mensen polsen waarom ze voor het Vlaams Belang hebben gestemd. Moeten wij er zelf lessen uit trekken of is het vooral ongenoegen over de nationale politiek? Het is een analyse die ik zelf nog moet maken. Natuurlijk spelen ook lokale bekende namen op de lijst een rol”, aldus Dumery, die zelf op de Europese lijst had postgevat. “We moeten de mensen overtuigen om in oktober niet voor het Vlaams Belang te stemmen, maar ik maak me daarover niet ongerust.”
4. Lokale bekendheden doen het goed
De lokale bekendheden die deelnamen aan deze verkiezingen, doen het ook goed: burgemeester Björn Prasse haalt in Blankenberge het hoogste aantal stemmen binnen voor het Vlaams Parlement (764), voorzitter van de gemeenteraad Anneke Crevits (Vooruit) is derde met 526 voorkeurstemmen en CD&V-boegbeeld Sandy Buysschaert haalt 474 stemmen binnen in eigen stad en wordt zo vijfde in de hitparade. Schepen Patrick De Meulenaere (Vooruit) weet van op de 16de opvolgersplaats nog 411 Blankenbergse kiezers te overtuigen. Op de Kamerlijst haalt schepen Kathy Kamoen (Open VLD) de derde beste Blankenbergse score met 540 stemmen. Voormalig burgemeester Daphné Dumery (N-VA) haalt van op de vierde plaats van de Europese lijst 46.099 voorkeurstemmen binnen, waarvan 1.041 in Blankenberge.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier