Na de verkiezingen: Open VLD De Panne krijgt wake-upcall, CD&V met goed gevoel naar lokale verkiezingen

Schepen Stéphane Buyens blikt vrij tevreden terug, al moest zijn Open VLD nationaal wel klappen incasseren. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Ook de inwoners van De Panne trokken zondag naar het stemhokje.

CD&V-kandidaten Hanne Blieck (vierde opvolger Kamer) en Sabine Van der Maelen (zesde opvolger Vlaams Parlement) en Open VLD-kandidaten Jochen Raymaekers (veertiende opvolger Vlaams Parlement) en schepen Stéphane Buyens (veertiende plaats Kamer) vinden dat ze het er in eigen regio behoorlijk hebben van afgebracht. Nicky Masscheleyn, tiende opvolger Vlaams Parlement voor Vooruit, is tevreden en Sabrine Desaever zette haar eerste politieke stappen voor PVDA (negende plaats Vlaams Parlement).

1. Open VLD krijgt wake-upcall

Schepen Stéphane Buyens blikt ondanks het nationale verlies van Open VLD vrij tevreden terug op de stembusgang. In De Panne kreeg hij het vierde meeste aantal voorkeurstemmen achter zijn naam voor het Vlaams Parlement. “Onze Westkustkandidaten hebben Open VLD boven water gehouden, want we zijn gestrand op 13,6%. Wetende dat we in een hoekje – de Westhoek – zitten waar we slechts een vierde van de taart hebben, is dat niet zo slecht. We wisten dat er veel werk aan de winkel was en dat we moesten vechten tegen de bierkaai. Het resultaat is meer dan een wake-upcall. De Franse uitspraak ‘reculer pour mieux sauter’ is hier zeker van toepassing, als je het mij vraagt. We moeten een stapje terugzetten om er opnieuw op een goede manier tegenaan te gaan. Ik wil nog wel de ‘éminence grise’ zijn in het nieuwe verhaal van de jonge generatie. In elk geval ben ik niet iemand die zomaar van ploeg verandert. We wisten dat er bepaalde risico’s aan het verhaal zaten. We zien immers de naar extreemrechts verschuivende evolutie in heel Europa en daar ben ik niet zo gerust in! Toch vind ik dat Alexander De Croo het niet zo slecht heeft gedaan. Hij was de diplomaat die alle politieke ego’s moest verbinden in een uitzonderlijke crisisperiode. Misschien moest hij wat meer voor zijn eigen ego gaan. Ook Jasper Pillen is volgens mij een bekwame politicus.” Over zijn eigen resultaten is Stéphane Buyens relatief tevreden. “Ik was voor onze partij derde in het kanton en behaalde 3.173 voorkeurstemmen, maar het kan altijd beter. Ik blik terug op een mooie zondag: zes uur heb ik aan de stembureaus gestaan, handjes geschud en met mensen gepraat.”

2. Hoge score voor Vlaams Belang

In De Panne stemde 23,6% (Vlaams Parlement) en 23,9% (Kamer) voor Vlaams Belang. “Dat baart mij zorgen. Hopelijk hebben deze kiezers dat niet gedaan uit misnoegdheid tegenover de Fransen, want die hebben we als toeristen en tweedeverblijvers nodig! Persoonlijk vind ik wel dat een migrant moet integreren, maar dat betekent ook dat een minister die ons land vertegenwoordigt minstens tweetalig moet zijn”, stelt Stéphane Buyens. “Dat ons partijbureau ontslag nam, is een logische en verstandige beslissing. Het is tijd om alles rustig te laten bezinken en te herstarten met nieuwe mensen. We verlaten het slagveld met opgeheven hoofd. Elke ploeg maakt het trouwens wel mee dat er na 25 jaar een afrekening komt en dat het tijd is om met een frisse blik en een nieuw team de toekomstdraad weer op te pikken.”

3. CD&V met goed gevoel naar oktober

Voor Hanne Blieck en Sabine Van der Maelen (CD&V) was verkiezingszondag een bewogen dag. “Maar als partij streefden we ernaar om ons mooie West-Vlaanderen opnieuw sterk te mogen verdedigen in Brussel. Met een status quo mogen we tevreden zijn en persoonlijk hebben we niet slecht gescoord”, stelt Sabine Van der Maelen. “We zijn een ervaring rijker, we hebben vele nieuwe contacten kunnen leggen en we stappen met een goed gevoel naar de lokale verkiezingen”, pikt Hanne Blieck in. “Onze speerpunten worden volop bepaald en we gaan weer sterk voor de dag komen. Als voorzitter ben ik trots onze groep binnenkort te mogen voorstellen. We gaan er volop voor”, aldus nog Sabine Van der Maelen.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees