Ook de inwoners van Oostkamp trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement, de Kamer en Europa? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van 2024 in Oostkamp.
Oostkamp kleurt voor de eerste keer geel
In 2019 kwam CD&V nog als winnaar uit de bus bij de federale en Vlaamse verkiezing, evenals bij de Europese verkiezingen. Voor het Vlaamse parlement komt de N-VA deze verkiezingen met 23% (+3,8%) als winnaar uit de bus met Vlaams Belang met 22% en een winst van 4,6% op de tweede plaats. CD&V is de derde grootste partij met 21% van de stemmen, een verlies van 9,3%. Vooruit wint 3,5% en komt uit op 14,9%. Open VLD strandt op 6,9%, iets beter dan Groen dat eindigt op 6%. PVDA wint 1,9% en komt in Oostkamp op 4,6%. Voor het federale parlement stemden 24,8% (+3,7%) stemgerechtigden op de N-VA. Vlaams Belang wint 3,1% en komt op 20,9%. Vooruit wint 3,1% en is tevreden met 17,1%. CD&V verliest 4,6% ten opzichte van 2019 en strandt op 17%. Open VLD en Groen verliezen en eindigen op 7,6% en 5,8%. PVDA kon 4,8% van de Oostkampse stemmers overtuigen.
Vlaams Belang Europees de grootste in Oostkamp
Op Europees niveau is eenzelfde trend waarneembaar met uitzondering dat Vlaams Belang de meeste rode bolletjes achter zich kreeg, ofwel 22,6% (+4%) N-VA wint 3,1% en stijgt naar 22,6%. CD&V verliest 6,8%, maar blijft de derde grootste partij met 18%. Vooruit strandt op 14,2% ondanks een winst van 3,2%, Groen met 9,2% en Open VLD met 7,7% zijn ook hier de verliezers van deze verkiezingen. PVDA krijgt 4,4% achter zich.
Kristien Verbelen naar het federale parlement
Als er naar de voorkeurstemmen van het federale parlement gekeken wordt, is Toben Braeckevelt (CD&V) vanop de derde plaats bij de opvolgers de koploper van de Oostkampse kandidaten met 688 stemmen. Hij komt daarmee op de tweede plaats wat betreft voorkeurstemmen die in Oostkamp uitgebracht zijn. Kristien Verbelen (Vlaams Belang) krijgt 288 rode bolletjes gekleurd achter haar naam. Zij stond op de derde plaats en mag zich opmaken voor een zitje in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Elke Robbrechts (N-VA) kreeg 178 voorkeurstemmen. Zij stond als zesde opvolger op de lijst. Carol Cartigny (Groen) kreeg 150 voorkeurstemmen en Kristof Van Hoye (Open VLD) kon 132 mensen overtuigen. Charlotte Casteur (voor U) kreeg 23 voorkeurstemmen. Op de Vlaamse lijst stond Valentien Goethals (Groen) als zevende opvolger en ze kreeg 81 voorkeurstemmen. Hakim Djemaâ (Open VLD) moet tevreden zijn met 46 voorkeurstemmen als 13de opvolger. Akie Mahdaoui (PVDA) kreeg 54 voorkeurstemmen achter haar naam. Zij stond op derde plaats op de lijst van het Vlaamse parlement.
Mensen stemmen anders bovenlokaal dan lokaal
Ondanks het stemmenverlies bij CD&V is Toben Braeckevelt tevreden over zijn behaalde resultaat. “Ik heb mijn campagne vooral gericht op Oostkamp en de regio, dus ben ik blij dat het harde werk van mij en mijn team heeft gerendeerd. Daarbij komend was 2018 mijn eerste lokale verkiezing en nu al mijn eerste bovenlokale verkiezing.” Over de invloed van deze verkiezingen op de komende gemeenteraadsverkiezingen vertelt hij het volgende. “Ik weet niet of dit een grote invloed zal hebben op de lokale verkiezingen. Mensen zeiden letterlijk dat ze bovenlokaal anders stemmen dan lokaal. Dus dat de nationale trend zich doorzet in Oostkamp is niet onverwacht. Lokaal hebben we een sterk team, met een mix van kandidaten die 80twintig een warm hart toedragen en een positief verhaal willen brengen.”
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier