In Harelbeke was het vooral uitkijken naar de persoonlijke score van Melissa Depraetere (Vooruit) in eigen stad. Het nieuwe Vooruit-boegbeeld mag zeer tevreden zijn met 5.838 stemmen in haar kieskanton. Toch zijn ook de grootste feestvierders in Harelbeke bij Vlaams Belang te vinden.
1. Hattrick voor Vlaams Belang
Harelbeke mag dan wel voor de gemeenteraadsverkiezingen doorgaans oranje of rood stemmen, daar bleef zondag weinig van over. Driemaal eindigde het uiterst-rechtse Vlaams Belang op het hoogste schavot. Voor de verkiezingen voor het Vlaams Parlement wist de partij 27,2 % van de kiezers te overtuigen, wat gemiddeld 1,7 % meer is dan het West-Vlaamse gemiddelde en zelfs 4,5 % meer dan het Vlaamse gemiddelde. Ook in de Kamer en Europees scoort de partij aanzienlijk meer in Harelbeke: 25,7 % op federaal niveau (West-Vlaams gemiddelde: 24,5 %) en 27,5 % voor de Europese verkiezingen (West-Vlaams gemiddelde: 26,4 %). In het kieskanton Waregem (Waregem, Deerlijk en Harelbeke) was Tom Vandendriescche uit Brugge dan ook het Europese stemmenkanon voor Vlaams Belang met 2755 stemmen. Voor de Vlaamse en Europese verkiezingen is de partij van Tom Van Grieken ook de sterkste stijger met een respectievelijk verschil van 4,3 % en 3,4 % ten opzichte van 2019.
2. Melissa-effect
Toch mogen we het Melissa Depraetere-effect niet onderschatten in ‘haar’ Harelbeke. De nieuwe nationaal voorzitster van Vooruit bevestigde haar positie door de algemeen goede score van de Vlaamse socialisten en scoorde ze bovengemiddeld. Ze behaalde in het kieskanton Waregem het hoogst aantal voorkeurstemmen voor de federale verkiezingen, waarvoor ze lijsttrekker was. Dat waren er 5.838, bijna dubbel zoveel als de tweede plek, federaal lijstduwer Jean-Marie Dedecker (onafhankelijke op de lijst van N-VA), die 3.249 stemmen binnenhaalde. Harelbeeks Vooruit-burgemeester Alain Top stond op de twintigste plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement en scoorde behoorlijk. Ondanks de niet-verkiesbare plek kleurden zo’n 1.206 mensen in het kanton Waregem zijn naam op het stembiljet. Daarmee ziet hij wel nog Hilde Crevits (CD&V – 5.327 stemmen), Sander Loones (N-VA – 2.036 stemmen) en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang – 1.452 stemmen) voor zich eindigen. De socialisten blijven over het algemeen ook goed scoren in Harelbeke. 18,8 % van de Harelbekenaars stemmen op Vlaams niveau voor Vooruit. Dat is 4,9 % meer dan het Vlaams gemiddelde. Ook voor de Kamer (23,6 %) en de Europese verkiezingen (18,2 %) deed de partij het goed.
3. Pyrrusoverwinning voor N-VA
N-VA is de morele winnaar van de verkiezingen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Ook in Harelbeke ging de partij vooruit. Op Vlaams niveau is het de tweede partij met 19,9 %, een verbetering van 3,8 % ten opzichte van de vorige verkiezingen. Europees zijn de resultaten gelijkaardig met 19,1 %, een verbetering van 1,9 %. Voor de Kamer is de Nieuw-Vlaamse Alliantie de derde partij in Harelbeke, met 20,1 %, 2,7 % meer dan in 2019. Die score, en de hoge scores voor Sander Loones en Jean-Marie Dedecker, mogen zeker een overwinning genoemd worden. Toch valt op dat N-VA in Vlaanderen nog een stuk beter deed dan lokaal, in Harelbeke.
4. Kater voor Open-VLD
De liberalen zijn de grote verliezers van deze verkiezingen. In de Kamer lijden ze een verlies 4,7 % in Vlaanderen. In Harelbeke zal de kater echter nog zwaarder zijn voor Open VLD. De partij haalt slechts 6,5 % meer, bijna een halvering van de vorige score. Op Vlaams niveau is de teloorgang nog zwaarder. De partij zakt naar 5,6 %. Het ziet de PVDA voor zich opduiken. Die partij blijft immers driemaal boven de kiesdrempel.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier