Ook in Damme doet Vlaams Belang een forse sprong voorwaarts. CD&V, dat nochtans als decennia de stad bestuurt, krijgt klappen en moet zich tevreden stellen met de derde plaats. Burgemeester Joachim Coens (CD&V) raakte als lijstduwer net niet verkozen in de Kamer. Met meer dan 13.000 stemmen deed hij het niet onaardig. Wel opvallend: daarvan kwamen er slechts 657 uit Damme zelf.
1. Vlaams Belang en N-VA boven
Ook in het landelijke Damme, waar sinds mensenheugenis de christendemocraten aan de macht zijn, zette Vlaams Belang een enorm sterke score neer. Een op vier van de Dammenaars stemde voor de radicaal rechtse partij, die meteen de grootste van de stad wordt. Nochtans kent Damme niet echt een grote vreemdelingenproblematiek of haarden van overlast en criminaliteit. De partij surft dus ook in Damme mee op de brede golf van ongenoegen over de heersende politiek en scoort maar liefst 6 procent beter dan in 2019. Ook N-VA stijgt ten opzicht van de vorige verkiezingen, maar minder fors. Het CD&V van burgemeester Joachim Coens gaat fors achteruit en moet zich tevreden stellen met de derde plaats. Vooruit is de vierde partij in Damme en volgt ook de algemene stijgende trend. Ook in Damme gaat Open VLD met 3 procent achteruit: het wordt zo de vijfde partij in de Uilenspiegelstad.
2. Coens tevreden met zijn 13.000 stemmen
Als we lokale kandidaten bekijken voor de diverse parlementen dat moeten we eerst de score van CD&V-lijstduwer voor de Kamer Joachim Coens bekijken. Hij slaagde er niet in een zetel te bemachtigen, maar behaalde in totaal wel 13.282 voorkeurstemmen, wat niet onaardig is vanop een lijstduwersplaats én bij een toch krimpende partij. “Ik ben heel tevreden met mijn 13.282 voorkeurstemmen vanop de laatste plaats van de Kamer. Hadden we die derde zetel binnengehaald, wat niet veel scheelde, dan was die naar mij gegaan. Ik heb weer wat nieuwe mensen leren kennen, wat nuttig is voor Damme, en heb inspiratie opgedaan bij collega’s buiten Damme”, reageert Coens.
Opmerkelijk is wel dat hij van die meer dan 13.000 voorkeurstemmen er slechts 657 in Damme zelf behaalde. De vergelijking gaat misschien niet helemaal op, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 behaalde hij 2.739 voorkeurstemmen in eigen stad.
Ook de andere Damse kandidaten voor een zitje in een van de parlementen raakte overigens niet verkozen. Heidi De Busschere (Vlaams Belang, Vlaams Parlement) behaalde in Damme 96 stemmen (in de hele kieskring 6.756), Jan Van Meirhaeghe (N-VA, opvolger Vlaams Parlement) 80 stemmen (van de 3.482 in totaal), Rita Van Laecke (Open VLD, Vlaams Parlement) 52 stemmen (van de 1.601 in totaal) en Marleen Pollet (PVDA voor de Kamer) ten slotte haalde in Damme 15 stemmen (van de 1.728 in totaal).
3. Crevits stemmenkampioen
De stemmenkampioenen in Damme zijn wél twee CD&Vers, namelijk Hilde Crevits voor het Vlaams Parlement met 1.017 stemmen en dus Joachim Coens voor de Kamer met 657 stemmen. Projecties naar de gemeenteraadsverkiezingen toe op basis van deze cijfers zijn niet evident, gezien veel nationale partijen in Damme niet opkomen. Het wordt wel uitkijken wat Vlaams Belang zal doen, want voor het eerste sinds lange tijd startte deze partij een lokale afdeling op met de bedoeling een lijst in te dienen…
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier