Na de verkiezingen: Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) is dé uitdager van burgemeester Kris Declercq (CD&V)

Immanuel De Reuse toont zich meer dan ooit de grote tegenstander van Kris Declercq. Dat belooft voor 13 oktober. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Vlaams Belang blijft de grootste partij in Roeselare, net voor N-VA. De CD&V van burgemeester Kris Declercq verliest als derde partij terrein. “Dit resultaat opent perspectieven voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober”, denkt Immanuel De Reuse, waarmee hij zich officieel opwerpt als de grote uitdager van Kris Declercq voor het burgemeesterschap.

1. Vlaams Belang wordt nog groter

Vlaams Belang was al de grootste partij bij de vorige federale en Vlaamse verkiezingen en diepte de voorsprong op de rest nog wat meer uit. Met dank aan Immanuel De Reuse die als kopstuk voor het Vlaams parlement liefst 2.935 stemmen haalde in Roeselare. Ook federaal deed de partij het erg goed. “We zijn nu met voorsprong de grootste, maar dat is een trend die al werd ingezet in 2018 en bij de verkiezingen van 2019 een vervolg kreeg. Dat wil zeggen dat we ook op 13 oktober ambitieus mogen zijn en we onze verantwoordelijkheden zullen nemen”, zegt Immanuel De Reuse. N-VA blijft de tweede partij met twee keer een kleine winst. Opvallend is ook de stijging van Vooruit, dat meesurft op het succes van Melissa Depraetere.

2. CD&V en Open VLD verliezen

CD&V blijft in Roeselare groter dan nationaal, maar in vergelijking met de vorige verkiezingen is er toch weer een daling en dat ondanks enkele sterke figuren. “Globaal genomen houdt CD&V in Roeselare ten opzichte van de nationale tendens goed stand. Bij de verkiezingen van 2019 was Vlaams Belang ook in Roeselare al de grootste partij voor het parlement. Ik begrijp de ontevredenheid van mensen over het aanhoudend ruziemaken in Brussel, de besluiteloosheid in bijvoorbeeld het uitwijsbeleid en de noodzaak om meer aandacht te hebben voor migratie, geldzaken en samenlevingsproblemen. Dit hoor ik heel vaak op de straten, ook in ons Roeselare, en ik hoop dat de lokale burgemeesters hierbij beter ondersteund kunnen worden, zeker ook op het vlak van veiligheid”, zegt burgemeester Kris Declercq. Ook Open VLD moet verlies incasseren, telkens een kleine 4 procent. “De peilingen waren al niet beloftevol, maar als het dan effectief gebeurt, dan is dat niet plezant natuurlijk”, reageert Piet Delrue. “Het is de weerbots voor wat er op nationaal niveau allemaal speelt. Lokaal leveren we goed werk en is het een heel ander verhaal.”

3. PVDA springt over Groen

PVDA doet het ook in Roeselare opvallend goed en springt over Groen. Met 6 procent doen ze zelfs even goed als Open VLD. In oktober doet de partij normaal voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

4. De Reuse vs Declercq in oktober

Met het mooie resultaat van afgelopen zondag is Immanuel De Reuse ambitieus en wil hij ook in oktober de grootste partij zijn. En de grote uitdager van Kris Declercq voor het burgemeesterschap. “De bovenlokale verkiezingen zijn vaak heel anders dan de lokale verkiezingen”, stelt Kris Declercq die zich zeker niet gewonnen heeft. In oktober wordt het sowieso een ander verhaal. Met Dieter Carron als derde hond, want hij deed het met N-VA allesbehalve slecht. Nog een kleine vier maanden en we weten of het Kris-effect opnieuw zal spelen. Tegen dan is het nieuwe stadhuis afgewerkt en liggen de grootste werven achter ons.

5. Zij hebben een zetel te pakken

Roeselare heeft zowel in de Kamer als het Vlaams Parlement een vertegenwoordiger. Nathalie Muylle mag voor CD&V naar de Kamer. Op Vlaams niveau blijft Immanuel De Reuse als lijsttrekker voor Vlaams Belang in het parlement. Kris Declercq kreeg als eerste opvolger het hoogste aantal stemmen van heel Vlaanderen wat de opvolgers betreft. Hij kan alsnog zijn entree maken als er iemand wegvalt of… als Hilde Crevits bijvoorbeeld opnieuw een ministerpost krijgt. Dat zal de komende maanden duidelijk moeten worden.

Bekijk hier de uitslagen voor Roeselare.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees