Na de verkiezingen: Gistel kiest zowel Vlaams Belang, N-VA als Vooruit

Schepen Wim Aernoudt zag N-VA winst boeken en totaliseert zelf 321 in zijn Gistel. (foto PM) © Peter MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De nationale tendens was ook in Gistel duidelijk voelbaar: winst voor Vlaams Belang, N-VA en Vooruit, verlies voor CD&V, Open VLD en Groen. Geen enkele lokale kandidaat raakte verkozen in één van de drie parlementen, al kan het een interessante barometer zijn voor de lokale verkiezingen.

Ook in Gistel boeken Vlaams Belang en N-VA forse winst

In Gistel stijgt Vlaams Belang ruim boven de 27 procent, met meer dan 5,5 procent winst in zowel het Vlaams, federaal als Europees parlement. “Hier durfden we nooit van dromen. De score toont dat inwoners vrezen dat problemen uit de grootsteden ook naar kleinere steden komen overwaaien: een onveiligheidsgevoel, criminaliteit en overlast”, zegt Michael Vanparys, die voor het Vlaams parlement 138 Gistelse voorkeurstemmen haalde. “Ik wou vooral het collectief steunen. Dit alles stemt me hoopvol voor de lokale verkiezingen in oktober. Die campagne start nú.” Meerderheidspartij N-VA boekt op drie fronten eveneens forse winst in Gistel. “Een opsteker voor onze afdeling, voor zowel de nieuwe kandidaten als de langer dienende. Dit biedt perspectief”, aldus schepen Wim Aernoudt, die voor de Kamer in Gistel 321 stemmen haalde. Met Vooruit boekte nog een lokale meerderheidspartij een winst van zo’n 2 tot 3,5 procent in de drie parlementen. Lokaal voorzitter Ben Van Quaethem haalde als opvolger in het Vlaams parlement 171 Gistelse stemmen. “Vooruit onderging vernieuwing en straalt geloofwaardigheid uit”, zegt schepen Michel Vincke. “De opkomst van Vlaams Belang is zorgwekkend. Terwijl wij mensen willen verbinden, proberen zij verdeeldheid te zaaien. Vlaams Belang roept veel, maar reikt geen oplossingen aan.”

Geert Cappelle tevreden ondanks verlies eigen Open VLD

Meerderheidspartij Open VLD duikt onder de 10 procent voor alle drie de parlementen. Gemeenteraadsvoorzitter Geert Cappelle klopt voor het Vlaams parlement af op 263 voorkeurstemmen, meer dan lijsttrekker Jasper Pillen (162). “Met in totaal 2.467 voorkeurstemmen in m’n eerste Vlaamse verkiezing ben ik content. Maar dat het een zwarte zondag ging zijn, was verwacht. Ik hoorde vooraf genoeg mensen erover praten in mijn café (Cappelle is uitbater van De Kroon op de Markt, red.).” Burgemeester Gauthier Defreyne trok in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de vlag van Open VLD, maar koos er bewust voor om nationaal niet op te komen én de lokale partij om te dopen. “Ik had al enkele jaren geleden wat afstand genomen van de partij en voelde al langer aan wat er ging gebeuren. Er had een keuze moeten zijn voor een meer donkerblauw en rechtser verhaal, zoals Egbert Lachaert probeerde. Twee jaar geleden al kondigde ik aan om in oktober onder de naam Team Burgemeester naar de kiezer te trekken. Een keuze die dus los staat van het slechte nationale resultaat. We moeten ons eigen, lokale verhaal benadrukken.”

Ook in Gistel gaat CD&V achteruit

Traditioneel scoort CD&V goed in West-Vlaanderen en Gistel, maar ook in de Godelievestad gaan ze erop achteruit met 1,7 tot 5,5 procent. Lokale kandidaat Arnold Stael, ook fractieleider in de gemeenteraad, behaalde de meeste Gistelse voorkeurstemmen met 402 stuks. “Het was een leuke campagne, maar het nationale resultaat doet toch een beetje pijn. (knipoogt) Persoonlijk is het mooi om de meeste stemmen te mogen optekenen.” Groen haalde in Gistel de kiesdrempel niet voor het Vlaams parlement of Kamer. Andy Versyck, het enige gemeenteraadslid, behaalde 32 Gistelse voorkeurstemmen als opvolger voor de Kamer. “De verrechtsing van het stemgedrag baart me zorgen, zowel lokaal als nationaal. Het laat ons met een groot vraagstuk achter: hoe kunnen we mensen overtuigen dat we het beste met ze voorhebben. Mijn score kon beter, al kon ik door een medische ingreep bij m’n vrouw weinig campagne voeren. Toch voerde ik verrijkende gesprekken met burgers.” In oktober gaan CD&V en Groen met onafhankelijken als ‘Samen Gistel’ naar de kiezer. “De verkiezingsuitslag biedt opportuniteiten”, meent Versyck. “13 oktober is een ander gegeven. Ik spreek van een bemoedigend resultaat. Groen en CD&V delen in de gemeenteraad 95 procent van de meningen. Het zou dom zijn om niet samen te werken”, besluit Stael.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees