Na de verkiezingen: Eén op drie stemt op Vlaams Belang

© Getty Images/iStockphoto
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Deze keer namen geen inwoners van Langemark-Poelkapelle deel aan de verkiezingen, maar aangezien de gemeenteraadsverkiezingen zich aankondigen als een tweestrijd tussen CD&V en Team Nieuw Bestuur (N-VA, Tope8920 en Vooruit) is de uitslag wel interessant. De conclusie: wie in oktober wil winnen, zal de Vlaams Belang-kiezer moeten overtuigen.

1. Vlaams Belang is veruit de grootste

Met 33,5% (+8,8 in vergelijking met 2019) voor het Vlaams Parlement en 32,3% (+6,9) voor de Kamer is het duidelijk dat Vlaams Belang ook in Langemark-Poelkapelle grote stappen vooruit gezet heeft. Het is dan ook de enige partij die significante winst boekt, terwijl alle andere partijen erop achteruit gaan of min of meer gelijk blijven. Nochtans heeft Vlaams Belang nog steeds geen lokale afdeling in Langemark-Poelkapelle. “We stellen ook vast dat we heel goed scoorden in die gemeente”, zegt Sam Weyts, campagneverantwoordelijke voor Vlaams Belang in West-Vlaanderen. “Uiteraard is het heel jammer dat we er momenteel geen actief afdelingsbestuur hebben. Het is wel zo dat we alle opties openhouden en eventueel nog een opstart overwegen in gemeenten waar we geen lokale afdeling hebben. Het is natuurlijk nog koffiedik kijken waar we eventueel nog een lijst zouden indienen.”

Met de monsterscore voor Vlaams Belang blijven enkel nog de kruimels over voor de andere partijen. Daarbij is het vooral interessant om te kijken wat de partijen deden die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Het eerste dat opvalt, is dat CD&V relatief goed standhoudt. Voor het Vlaams Parlement zakt de partij wel met vijf procentpunten naar 23,3%, maar blijft ze wel groter dan N-VA (17,4%). Voor de Kamer liggen de resultaten nog dichter bij elkaar: 20,6% voor CD&V en 19,2% voor N-VA. Voor de lokale verkiezingen zit N-VA wel in een gezamenlijke lijst met Vooruit en Open VLD, maar die drie partijen samen slagen er niet in om 50% van de stemmen te halen. Wie de verkiezingen in oktober wil winnen, zal dus de Vlaams Belang-kiezers moeten overtuigen.

3. CD&V kampioen van de voorkeurstemmen

Hoewel Vlaams Belang een aanzienlijk hogere score haalde als lijst, blijken het toch CD&V’ers te zijn die de meeste mensen kunnen overtuigen om hen een voorkeurstem te geven. Voor het Vlaams Parlement bestaat de volledige top vijf zelfs uit politici die op de CD&V-lijst stonden: Hilde Crevits, Bart Dochy, Loes Vandromme, Ingrid Vandepitte en Lies Sampers. Voor de federale verkiezingen bestaat de top drie uit Nathalie Muylle (CD&V), Jean-Marie Dedecker (N-VA) en Katrien Desomer (CD&V). De conclusie is dus dat Vlaams Belang-stemmers vaker een lijststem geven dan een kopstem.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees