Na de verkiezingen: Crevits en Vanwynsberghe zijn geliefd, maar zege is voor rechts

Lokale held Willem Vanwynsberghe (tweede van links) poseert met CD&V-stemmenkanon Hilde Crevits (links), burgemeester van Kuurne Francis Benoit en Vlaams Parlementslid Loes Vandromme. © gf
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Ook in Kuurne zijn N-VA en vooral Vlaams Belang de overwinnaars. Toch scoren lokale politici Willem Vanwynsberghe (CD&V) en Bram Deloof (N-VA) goed. Hilde Crevits (CD&V) is op Vlaams niveau de stemmenkampioen.

1. Driemaal VB

Net zoals in de rest van de provincie staat Vlaams Belang driemaal bovenaan het lijstje in de Ezelgemeente. Met Vlaams een score van 26,6%, federaal 25,9% en Europees 27,2% staat de extreemrechtse partij in Kuurne nog sterker dan gemiddeld genomen over de volledige provincie. Europees scoort Vlaams Belang nog 4,4% meer dan in 2019, en daarmee is het de sterkste stijger. Ook N-VA zet opnieuw een sterk resultaat neer, met 22,9% voor de Vlaamse verkiezingen (2,6% meer dan in 2019), 24,3% op federaal niveau (3% meer dan in 2019) en 22,1% voor de Europese verkiezingen. N-VA’er Sander Loones behaalt ook een sterk persoonlijk resultaat, met 352 voorkeursstemmen.

2. Populaire Crevits

Wat de voorkeurstemmen betreft, valt het vooral op dat CD&V-politica Hilde Crevits uit Torhout, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, heel populair is in Kuurne. Ze behaalt met 866 voorkeurstemmen de hoogste score voor de Vlaamse verkiezingen, gevolgd door haar partijgenoot Willem Vanwynsberghe. Hij mag zich in zijn eigen gemeente dus gesterkt voelen. In 2021 werd hij op 25-jarige leeftijd eerste schepen, en nu stond hij op de veertiende plaats voor de Vlaamse verkiezingen, op een niet-verkiesbare plek dus.

Een andere lokale politicus die lokaal een hoge score behaalde, is Bram Deloof van N-VA. Hij is bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober lijsttrekker voor de partij en werd voor z’n engagement beloond met een vijftiende plek op de opvolgerslijst van het Vlaams Parlement. Opnieuw dus een niet-verkiesbare plek, maar wel de vierde hoogste score op Vlaams niveau, met 312 voorkeurstemmen.

3. Morele verliezer

Bij de gemeenteraadsverkiezingen stemde Kuurne in 2018 duidelijk christendemocratisch, met 41%. Nu lijkt de werkelijkheid toch anders te zijn: CD&V verliest op Vlaams niveau 7,6% en federaal én Europees 4,4%.

Op federaal niveau ziet het Vooruit zelfs haasje-over doen. De socialisten staan op de derde plek met 15,9% en zijn zo de sterkste stijgers, met 3,5%. CD&V lijdt in Kuurne grotere verliezen dan Open Vld, dat in het algemeen bar slechte resultaten haalde. CD&V kan dus de morele verliezer van deze verkiezingen worden genoemd in de Ezelgemeente.

4. PVDA doet mee

De PVDA haalt de kiesdrempel in Kuurne. Bij de Vlaamse en federale verkiezingen haalt de extreemlinkse partij telkens 6%. Europees is dat 6,2%. Daarmee stijgt de partij telkens meer dan 2%. Groen maakt gemiddeld de omgekeerde beweging, maar blijft de PVDA wel voor, al halen beide federaal wel dezelfde score.

5. Minder blanco

In Kuurne was het ook uitkijken naar wat de partij BLANCO zou doen. Kuurnenaar Ewout Ramon was de federale lijsttrekker in onze provincie. De partij heeft slechts één partijpunt: de blanco stem aanvullen met de keuzemogelijkheid voor een niet-toegewezen zetel op het stembiljet. In Kuurne behaalde de partij 1,4%. Dat is 0,6% meer dan de partij Voor U, van Els Ampe.

Het Belgisch gemiddelde bedroeg 1,1%. De partij geeft zelf aan dat tijdens deze verkiezingen het aantal blanco stemmen gedaald is (-20.000), maar gecombineerd met de meer dan 75.000 kiezers voor BLANCO, betekent dit nog altijd een aanzienlijke toename vergeleken met 2019. Er waren minder blanco en ongeldige stemmen in het kieskanton Kortrijk, waartoe Kuurne behoort: 3.880, tegenover 4.256 in 2019.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees