Na de verkiezingen: coalitiepartners in Oudenburg kijken positief naar lokale verkiezingen

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Ook de inwoners van Oudenburg trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement, de Kamer en Europa? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van 2024 in Oudenburg.

Vlaams Belang scoort ook in Oudenburg

Net zoals in heel Vlaanderen springt de grote winst van Vlaams Belang in Oudenburg er uit. De partij behaalde zowel voor het Vlaams Parlement als voor de Kamer net geen 30 procent van de stemmen. Groen (4,1 procent) scoorde slechts. De Dier en Piratenpartij (0 procent) komen niet in het stuk voor.

Open VLD en CD&V verliezen

Verliezers waren ook hier Open VLD en CD&V. In vergelijking met 2019 verloren ze voor de Kamer respectievelijk 12,1 procent en 3,4 procent. Op Vlaams niveau was dat 4,7 en 6,6 procent. Vooruit mag zich ook in Oudenburg bij de winnaars rekenen met bij de Vlaamse verkiezingen een winst van 1,8 procent en voor de Kamer 2,3 procent. N-VA scoorde in Oudenburg – zonder lokale kandidaat – bijzonder goed met 2,3 procent winst op Vlaams niveau en 5,5 procent op de Kamer.

Deze trend zien we ook bij de Europese verkiezingen met winst voor Vlaams Belang, N-VA en Vooruit, verlies voor Open VLD (maar liefst 9,7 procent) en CD&V.

Romina Vanhooren stemmenkampioen voor Open VLD

In Oudenburg waren er vijf lokale kandidaten: Romina Vanhooren voor Open VLD op Vlaams niveau, Bram Van Hecke voor CD&V op de Europese lijst, Lore Appels voor CD&V op de Vlaamse lijst, Gino Dumon voor Vooruit op de Vlaamse lijst en Tahira Malik voor Vooruit op de Kamer.

Ze behaalden in eigen stad volgende voorkeurstemmen: Romina Vanhooren 506, Bram Van Hecke 292, Lore Appels 249, Gino Dumon 171, Tahira Malik 163.

De stemmenkampioen in Oudenburg is burgemeester Romina Vanhooren. “Ik ben uiteraard niet gelukkig met de resultaten van Open VLD. Ik ben geschrokken dat onze stad zo extreem rechts gestemd heeft. Wat mijn eigen score betreft, ben ik zeker tevreden. Vanop de eerste opvolgersplaats behaalde ik toch mooi 3.387 voorkeurstemmen. Ik trek me vandaag op aan mijn resultaat in eigen stad in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben hier niet onderuit gegaan, integendeel. Op de Vlaamse lijst behaalden we in eigen stad een mooi resultaat met 12 procent.”

Mooie Vooruit-scores

Coalitiepartner Vooruit stuurde twee schepenen het veld in: Gino Dumon en Tahira Malik. “Ik ben heel blij met de resultaten van onze partij. En zeker ook met mijn persoonlijke score, 3.245 stemmen”, zegt Gino. Hij behaalde in eigen stad 171 voorkeurstemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waren er dat 303. “Je kan dat niet vergelijken. Er was ook grote concurrentie in Oudenburg. Ik kijk echt met een goed gevoel naar oktober.”

N-VA had geen lokale kandidaten, maar scoorde hier toch bijzonder goed. “We zijn heel tevreden. Er is in Oudenburg een goede drive in onze partij. We kijken dan ook positief naar de gemeenteraadsverkiezingen en hopen twee zetels binnen te halen. We gaan er met volle moed tegenaan”, is lijsttrekker Marc Gilliaert overtuigd.

Bram Van Hecke behaalt persoonlijk doel

Bram Van Hecke stond als eerste opvolger op de Europese lijst van CD&V. Hij behaalde 34.045 voorkeurstemmen. “Ik had de lat op 30.000 gelegd en ben uiteraard tevreden met mijn score. Wat de partij betreft, moeten we in West-Vlaanderen weer omhoog. Daar moeten we naartoe werken. Of ik ook voor de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat zal zijn? Er is nog niets beslist. Ik zal dit deze week eens rustig met mijn vriendin door spreken.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees