Ook de inwoners van Poperinge trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement, de Kamer en Europa? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van 2024 in Poperinge.
1. Vandromme blijft in Vlaams Parlement
Ondanks de mindere resultaten voor haar partij behoudt schepen Loes Vandromme haar zetel in het Vlaams Parlement. Vanop de derde plaats op de lijst behaalde Vandromme 14.759 voorkeurstemmen, zo’n 2.500 meer dan de vorige keer. In haar thuisstad Poperinge staat ze op één met 2.223 stemmen. “Een persoonlijk record en goede cijfers”, reageert ze. “Het toont dat de mensen erkennen dat mijn werk in Brussel belangrijk is. Mijn slogan was: ‘niet bijten, maar doorbijten’ en dat heeft geloond. De komende vijf jaar wil ik blijven capteren wat er leeft bij de West-Vlamingen. Hoe komt het dat er zo extreem werd gestemd? Er zijn enkele dossiers die we mee op tafel willen leggen. We willen blijven luisteren en zoeken naar oplossingen voor kopzorgen en problemen bij onze bevolking.”
Op de kaart van West-Vlaanderen is Poperinge ook een van de weinig overgebleven oranje vlekken. Voor het Vlaams Parlement haalt CD&V in de hoppestad het meeste stemmen met 27,9%, wat wel een daling is van 2,5 procentpunt in vergelijking met 2019. Voor de Kamer is CD&V de tweede grootste partij met 21,2%, een daling van 1,9 procentpunt. Schepen Ben Desmyter stond op de West-Vlaamse lijst van CD&V voor de Kamer als negende opvolger. In zijn thuisstad Poperinge kreeg hij de meeste voorkeurstemmen: 1.021 stemmen in totaal.
2. Vlaams Belang scoort in hoppestad
De tweede grootste partij op de Vlaamse lijst is Vlaams Belang met 24,6%, een stijging van 4,3 procent. Huidig gemeenteraadslid Martine Vanbrabant stond op de lijst als vijftiende opvolger. Ze kreeg in totaal 3.871 voorkeurstemmen, maar opvallend genoeg slechts 96 in haar eigen thuisstad. Wat de Kamer betreft, is Vlaams Belang de grootste partij in Poperinge met 24,4%, een stijging van 4,2 procentpunt. Onmiddellijk ook de sterkste stijger voor de Kamer.
3. Vooruit is sterkste stijger
Op de Vlaamse lijst ging Vooruit met maar liefst 5,4 procentpunt vooruit. Huidig schepen Bryan Vanderhaeghe kreeg 4.085 voorkeurstemmen achter zijn naam, waarvan 787 in eigen stad. Hij staat daarmee op plaats 3 wat de meeste voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement in Poperinge betreft. “Poperinge is de stad waar ik opgroeide, woon, werk en van hou. Dus zeggen dat het me niets doet, zou liegen zijn”, aldus Vanderhaeghe. “De echte bevestiging voor mijn werk in Poperinge komt er in oktober. We hebben een hele leuke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, met veel nieuwe en gemotiveerde kandidaten.”
Voor de Kamer scoort Vooruit 16,3%, een stijging van 3,1 procentpunt, wat haar de vierde grootste partij maakt. Jurgen Vanlerberghe stond op de zestiende plaats van deze lijst en kreeg in Poperinge 468 voorkeurstemmen.
4. Kleine winst N-VA
N-VA staat in Poperinge op plaats vier voor het Vlaams Parlement met 15,2%, een stijging van 1,1 procentpunt in vergelijking met de vorige keer. Poperingenaar Jan Van Bruwaene stond op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement en kreeg 230 voorkeurstemmen in in zijn eigen stad. Voor de Kamer is N-VA de derde grootste partij in Poperinge met 17,1%, ook een stijging van 1,1 procentpunt.
5. Open VLD en Groen stellen teleur
Open VLD krijgt voor het Vlaams Parlement een daling van 7,7 procentpunt te verwerken en eindigt op 7,6%. Ook voor de Kamer zakken de liberalen in Poperinge met 6,8 procentpunt om te eindigen op 10%. Raadslid Sabien Lahaye-Battheu (Kamer) kreeg 6.656 voorkeurstemmen, waarvan 689 in eigen stad. Daarmee staat ze op de vierde plaats. Nog in Poperinge haalt Groen de kiesdrempel niet. Voor het Vlaams Parlement halen ze 4,2%, een daling van 1,7 procentpunt. Voor de Kamer is dat 4,6%, een daling van 2,1 procentpunt. Lokale kandidaat Dirk Hebben, die opkwam voor het Vlaams Parlement, moet zich tevredenstellen met 40 voorkeurstemmen.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier