Ook in Zonnebeke passeerde de tsunami van het Vlaams Belang: voor de beide parlementen behaalt deze partij net geen 30%. De CD&V van burgemeester Ingrid Vandepitte houdt echter goed stand en blijft zelfs voor N-VA de tweede partij op Vlaams niveau.
1. Vlaams Belang de grootste partij
Voor de Kamer was Vlaams Belang al de grootste partij in Zonnebeke, nu wordt ze dat ook voor het Vlaams Parlement. “We zijn zeer tevreden”, zegt voorzitter Davy Claeys, die in oktober ook de lokale lijst van Vlaams Belang zal trekken in Zonnebeke. “Dit resultaat geeft zeker moed voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, maar we houden wel de voetjes op de grond. In oktober zal het wellicht een ander verhaal zijn. Ik denk dat we serieus gaan moeten werken om een gelijkaardig resultaat te halen, maar het is nog altijd de kiezer die beslist.”
Van op de vijfde plaats op de opvolgerslijst behaalde Claeys 4.023 stemmen, waarvan 92 in eigen gemeente. Voor een verklaring van het succes van Vlaams Belang haalt hij de onvrede bij de mensen aan. “Ik heb veel mensen bezocht en velen willen gewoon een ander en beter beleid: een beetje meer voor de mensen zelf en een beetje meer het gezond verstand dat terugkomt”, aldus Davy Claeys. “Ik denk ook dat het boerenprotest een invloed gehad heeft. Dat is toch een heel grote groep in onze gemeente die niet akkoord gaat met wat er nationaal gebeurt. Ik stelde ook vast dat het busvervoer veel mensen bezighoudt. De problemen komen toch dichterbij dan vroeger. Alles wordt ook duurder en dat raakt de mensen.”
Ook burgemeester Ingrid Vandepitte ziet veel ontevredenheid. “Veel mensen zijn na corona over veel zaken ontevreden geworden. De uitslag van het Vlaams Belang is een beetje de weerspiegeling daarvan zeker? De mensen stemmen anders dan anders. Het blijkt ook dat er weinig naamstemmen zijn voor mensen op de lijst van Vlaams Belang, maar wel veel lijststemmen. Sowieso is er bij de gemeenteraadsverkiezingen een heel andere dynamiek. Ik maak mij nergens zorgen over. De kiezer beslist en we zullen zien. Iedereen doet zijn best op zijn plaats en dat zullen wij ook doen.”
2. CD&V houdt stand dankzij burgemeester
Met een score van 23,3% voor het Vlaams Parlement doet CD&V het in Zonnebeke duidelijk beter dan op provinciaal vlak, ook al gaat het om een daling met 4,2 procentpunten ten opzichte van 2019. Met dank uiteraard aan burgemeester Ingrid Vandepitte, die 9.006 stemmen haalt, waarvan 914 in eigen gemeente. “Ik denk dat we goed gescoord hebben met CD&V”, zegt Vandepitte. “De peilingen enkele weken geleden waren slechter, maar op het moment zelf is het nog goed gekomen. Op een bepaald moment zat er voor het Vlaams Parlement zelfs een vijfde zetel in. Aangezien ik op de vijfde plaats stond, was dat even spannend. Eigenlijk heb ik wel het gevoel dat ik mijn steentje bijgedragen heb aan het goede resultaat voor CD&V in de Westhoek. Aangezien 10% van mijn voorkeurstemmen uit mijn eigen gemeente komt, kan ik alleen maar tevreden zijn.”
3. Ook N-VA gaat vooruit
N-VA gaat voor beide parlementen ietsje vooruit in Zonnebeke en haalt 20,2% voor de Kamer en 18,2% voor het Vlaams Parlement. Oud-Zonnebekenaar Michiel Descheemaeker ziet zijn overstap van N-VA naar Vlaams Belang uiteindelijk niet beloond: hij behaalde wel 8.436 voorkeurstemmen, waarvan 182 in Zonnebeke, maar werd heel nipt niet verkozen. Dat zijn er een stuk meer dan Christina Van Belle (Vlaams Belang) die van op de federale lijst 140 voorkeurstemmen kreeg uit eigen gemeente. Liselot Wydooghe (N-VA) overtuigde 107 Zonnebekenaars om het bolletje naast haar naam in te kleuren, Hannelore Blondeel (Vooruit) kon als opvolger op de Vlaamse lijst 262 naamstemmen verzamelen in Zonnebeke en Sophie Vangheluwe (Open VLD) kreeg 81 stemmen uit eigen gemeente.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier