Na de verkiezingen: Bolwassing voor Open VLD in liberale stad

© Getty Images/iStockphoto
Jos Remaut

Ook het Mesen van de liberale burgemeester Sandy Evrard ontsnapte niet aan de teloorgang van Open VLD. Hoewel ooit een blauw bastion, haalt de partij nog 13% voor het Vlaams Parlement en amper 7,6% voor de Kamer. In de kleinste stad van het land haalde Vlaams Belang bijna 30%.

1. Bijna 1 op 3 stemt Vlaams Belang

Ook in Mesen is Vlaams Belang de grootste partij geworden, met maar liefst 29,8% (+11,2 ten opzichte van 2019) voor het Vlaams Parlement en 23,7% (+3,7) voor de Kamer. Voor het Vlaams Parlement is zowaar Vooruit de tweede grootste partij met 15,3%, nochtans een verlies van 5,9 procentpunt, terwijl N-VA als tweede eindigt bij de federale verkiezingen met 19,6%.

2. Bolwassing voor Open VLD

Opvallend is dat Open VLD ook in Mesen een opdoffer krijgt. Federaal strandt de liberale partij op 7,6% (-8,2) en op Vlaams niveau op 13,4% (-7,3), waardoor de partij van burgemeester Sandy Evrard zelfs CD&V voor zich moet dulden. “Ik had zes maanden geleden al voorspeld dat we klappen zouden krijgen”, reageert Evrard. “Dat was ook de reden waarom ik zelf niet op een lijst wilde staan. Het gelag van bepaalde mensen hebben we nu ook betaald.”

Namen wil Evrard echter niet noemen. “Iedereen weet over wie ik het heb: iemand die zegt dat we moeten verjongen, maar zelf altijd op post blijft en iedereen voor zijn kar spant om zijn postje veilig te stellen. Er zijn veel kiezers die een antwoord gegeven hebben zonder iets te zeggen. Dergelijke kopstukken maken het imago van de liberalen kapot.”

Toch wil hij Open VLD niet de rug toekeren, ook niet in oktober. “Ik zal altijd liberaal blijven en blijf opkomen als MLM, Mesense Liberalen”, verklaart Sandy Evrard. “Ik ben een échte liberaal en het wordt tijd dat de echte liberalen weer iets te zeggen hebben. De liberalen zijn nodig in de samenleving en niet iemand die al van alles geweest is. Het is tijd dat ze zich eens herbronnen en de jonge bekwame mensen naar het parlement laten gaan. Mocht ik één van de kopstukken zijn, dan zou ik zelfs durven zeggen: ik neem mijn zitje niet op en laat de eerste opvolger naar het parlement gaan. Dat is een jonge dame die frisse ideeën kan brengen.”

3. Grote stijging PVDA

Verder opvallend is de grote stijging die PVDA ook in de kleinste stad van het land behaalt. Vlaams haalt de partij 8,2 procent, wat een stijging van 4,3 procentpunt is in vergelijking met 2019. Ook federaal valt dezelfde stijging te noteren, met een eindresultaat van 8,4%. Groen zakt dan weer op beide fronten met 3 procentpunten en blijft ruim onder de kiesdrempel.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees