Minister van Defensie Steven Vandeput heeft woensdag in de Kamer zijn strategisch plan voor het leger voorgesteld. Het aantal militairen daalt van 32.000 naar 25.000, maar over de sluiting of reorganisatie van kazernes loste de minister nog niets. Hij onderstreepte wel dat hij mikt op een flexibeler en moderner leger.
Kerntaken van Defensie zijn collectieve defensie en veiligheid, met een grotere focus op stabilisatie- dan op gevechtsmissies. Ook de bescherming van Belgen in het buitenland is een kerntaak, terwijl steun aan de binnenlandse veiligheid – lees: de militairen op straat – slechts een aanvullende opdracht is.
“Grootheidswaanzin”
In totaal onderhandelde Vandeput met zijn coalitiepartners 9,2 miljard aan investeringsmarge tegen 2030. Daarmee wil hij nieuwe gevechtsvliegtuigen, fregatten en mijnenjagers kopen, maar ook verkenningsdrones en zware kanonnen. De bijkomende investeringen moeten België met een defensie-inspanning van zowat 1,2 procent van het bbp opnieuw in het peloton van NAVO-landen brengen, waar ons land op dit moment het kneusje van de klas is.
Concreet voorziet Vandeput zowat 3,6 miljard euro voor de aankoop van een 34-tal gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de verouderde F-16’s. Iets meer dan 100 miljoen euro per toestel dus, waardoor de dure F-35 mogelijk is, oordeelt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Ook sp.a’er Alain Top komt tot dat besluit, doordat het plan spreekt van “vliegtuigen van een nieuwe generatie”. “Grootheidswaanzin”, klonk het bij beide oppositieleden, die tegen nieuwe gevechtstoestellen zijn. “We staan te popelen om mee te bombarderen met de grote jongens, maar dat is niet onze taak.”
Op zee
Over de aankoop van een tankvliegtuig om andere toestellen bij te tanken in de lucht, twijfelt de minister nog. Een alternatief is geplande A400M-cargotoestellen ombouwen. Op zee voorziet de minister een klein miljard euro voor twee nieuwe fregatten en nog eens zowat hetzelfde bedrag voor zes nieuwe mijnenjagers.
Voorts wil Vandeput zwaarder inzetten op inlichtingen en cyberveiligheid. Ruim een half miljard euro investeringen gaat dan ook naar zes verkenningsdrones, waarvan er twee op relatief korte termijn zullen worden aangekocht. Ze zullen niet bewapend worden, maar wel bewapenbaar zijn om die optie open te houden voor de toekomst. De minister mikt ook op tweehonderd manschappen voor cyberveiligheid, wat ervoor moet zorgen dat we internationaal ook wat te bieden hebben aan de partnerlanden waar we erg vaak beroep op doen.
Meer investeren in ‘intelligence’ moet België een grotere rol geven in het voorkomen van conflicten en de nazorg na conflicten, verduidelijkte Vandeput. De focus komt daardoor – toch voor de landcomponent – minder op deelname aan de eerste vaak erg forse tussenkomst in een conflict. Met de gevechtsvliegtuigen is dat natuurlijk andere koek.
Geen eindpunt voor Defensie
Bedoeling is in elk geval de kostenstructuur opnieuw gezond te maken, waarbij de personeelskosten de helft van het budget uitmaken (tov 78 procent nu) en de operaties en investeringen elk een kwart. Daardoor zou Defensie tegen 2030 ook opnieuw zelf marge krijgen voor investerings- en vervangingsprogramma’s. “2030 is geen eindpunt voor Defensie”, aldus nog de N-VA-minister.
Wouter De Vriendt (Groen) pleit ervoor dat Defensie investeert in een duidelijke specialisatie zoals de marine
De oppositie reageerde allerminst overtuigd over de voorgestelde plannen en had bovendien twijfels bij de mate waarin alles al is afgeklopt. “Dit zijn cadeaus op krediet, want het is helemaal nog niet duidelijk waar het geld vandaag moet komen”, hekelde PS’er Sébastian Pirlot. “Ik vrees dat de 9,2 miljard euro een camouflagetechniek is om te verhullen dat er binnen de regering nog geen akkoord is.”
Search and rescue op zee
Ook sp.a’er Alain Top ziet nog heel wat losse eindjes. “Ik zit nu met meer twijfel dan dat er antwoorden kwamen”, zei hij, onder meer verwijzend naar de toekomst van de ‘search and rescue’ op zee, de kazernes en de stationering van de nieuwe A400M’s. Veli Yüksel van meerderheidspartij CD&V leek bovendien te erkennen dat een en ander nog open ligt, door te onderstrepen dat het akkoord van eind vorig jaar binnen de regering slechts een aantal grote lijnen vastlegt.
Niettemin betreurt de oppositie de gemaakte keuzes. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt had veel liever een duidelijke specialisatie gezien. “Ook na de hervormingen zal het Belgisch leger niet in staat zijn om volledig autonoom buitenlandse operaties te doen. Trek die logica dan toch door en ga voor excellentie in enkele domeinen, zoals met name de marine“, zei De Vriendt.
(belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier