Tijdens de hybride gemeenteraad van donderdag 29 oktober uitte de voltallige oppositie zijn bezorgdheid over de komst van de zes speelpleinen in Wielsbeke. “We laten de speelpleinen toch niet weer verloederen”, klonk het vanuit de oppositie.
Deze gemeenteraad kan je wel uniek noemen, aangezien ze door coronamaatregelen voor het eerst hybride verliep. De gemeenteraadsleden konden ervoor kiezen om fysiek op de gemeenteraad aanwezig te zijn of om de gemeenteraad via videoconferentie te volgen. Vijf raadsleden van meerderheidspartij CD&V, onder wie schepenen Filiep De Vos en Daisy Haydon volgden de gemeenteraad op afstand.
Oppositieraadslid Wout Verheye (N-VA) maakte zich zorgen over de zes nieuwe speelpleinen die er deze legislatuur nog zullen komen. “We zijn verheugd dat er nieuwe speelpleinen komen. Jullie zullen een speelpleintje achter het voetbalveld van Ooigem plaatsen. We weten allemaal dat het vorige speelplein dat daar stond verloederd was door vandalisme. Hoe zullen jullie ervoor zorgen dat dat niet meer gebeurt?” was zijn vraag. Filip Dinneweth van Vlaams Belang stond hem bij: “Zo’n speelpleintjes zijn voor drugsdealers heel aantrekkelijke plaatsen. Daar zal meer gepatrouilleerd moeten worden.”
Meters en peters
De meerderheid antwoordde bij monde van burgemeester Jan Stevens (CD&V): “We verwachten dat de mensen hier hun verantwoordelijkheid zullen nemen en de mooie nieuwe toestellen niet zullen kapotmaken. Verder zouden we een camera kunnen plaatsen zodat we vandalen zouden kunnen betrappen.”
Schepen Rachida Abid (CD&V) vulde aan: “Er ligt ook nog een voorstel op tafel om voor elk speelplein enkele peters of meters aan te duiden die wekelijks het speelplein bezoeken en ons bezorgdheden melden.”
Benedikt Planckaert (U.) kon zich vinden in de antwoorden van het gemeentebestuur. Al vroeg hij de meerderheid het goede voorbeeld te tonen. “De bezoekers van het speelplein zullen inderdaad verantwoordelijkheidszin aan de dag moeten leggen. Maar in Hernieuwenburg waaide door een storm in september een boom om. Die ligt daar nu al weken, afgebakend met een lint. Ik stel voor dat de gemeentediensten die toch sneller opruimen. Het goede voorbeeld geven is ook een manier om verloedering tegen te gaan”, besloot hij de discussie. (NVR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier