Zo stemde Kortemark: Karolien Damman blijft burgemeester met topscore, N-VA verdwijnt uit gemeenteraad

Het gemeentehuis van Kortemark. © JDK
Redactie KW

Ook de inwoners van Kortemark trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Kortemark.

Alle stemmen zijn geteld. CD&V gaat in Kortemark sterk vooruit: de partij van burgemeester Karolien Damman veroverde 39,8 procent van de zetels, bijna 6 procentpunt meer dan in 2018. De christendemocraten gaan dan ook van 9 naar 11 zetels. Ook de persoonlijke score van de burgemeester springt in het oog: 2.015 Kortemarkenaren kleurden het bolletje van Karolien Damman, tegenover 1.691 in 2018. En dat terwijl dit jaar slechts 68,4 procent van de stemgerechtigden ging stemmen. “Het voelde vandaag precies een beetje aan alsof ik naar een examen ging”, aldus Damman. “Ik ben ontzettend tevreden met de resultaten. De verkiezingsuitslag is het bewijs dat de Kortemarkenaar tevreden is met het gevoerde beleid door de huidige meerderheid. Deze uitslag had ik gehoopt, maar nooit verwacht.”

Zeker 8610, de liberale partij van schepen Stefaan Vercooren, haalt voorlopig 33 procent. Dat is iets minder dan de 34,1 procent die Open VLD in 2018 behaalde. De partij behoudt wel zijn 9 zetels in de gemeenteraad. Als CD&V en Zeker 8610 samen een coalitie vormen, het meest waarschijnlijke scenario, zal de meerderheid liefst 20 van de 23 zetels innemen…

De oppositie telt in dat geval slechts drie zetels, netjes verdeeld onder Content, Vlaams Belang en Eerlijk & Bezorgd. Die laatste partij leek lang volledig uit de gemeenteraad te verdwijnen, maar de resultaten van het laatste telbureau – centrum Kortemark – brachten redding. De zitjes in de oppositie zullen ingenomen worden door respectievelijk Tim Deweerdt, Kurt Meuleman en Rita Tyvaert. “We begrijpen de Kortemarkse kiezer niet”, aldus Tyvaert. “Het was nochtans mooi weer, dus iedereen kon makkelijk komen stemmen. We hadden op z’n minst een opkomst van 85 procent verwacht. We zijn zeker en vast niet ontgoocheld, want de kiezer beslist en wij schikken ons daar naar. Hebben we onze stemmen verloren aan het Vlaams Belang dat één zetel binnenrijft of zijn ze naar de CD&V gegaan, wie zal het zeggen? Ook onze lijstduwer Mark Pollentier geraakte niet verkozen. Hoe Kortemark stemde, is voor Eerlijk & Bezorgd een raadsel. We kijken uit naar hoe winnaar CD&V de coalitie zal vormen. Ze hebben nog 1 zetel nodig voor een absolute meerderheid. Geef toe: als ze met Zeker 8610 in zee gaan, wat heeft oppositie voor zin als je maar met drie man op de oppositiebanken zit?”

N-VA, dat in de huidige legislatuur nog twee zetels had, verdwijnt uit de gemeenteraad.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad