Zes lijsttrekkers in de clinch tijdens debat Unizo Ieper: “Accountmanager voor ondernemers is geen wonderoplossing”
Unizo Ieper slaagde erin de zes lijsttrekkers samen te krijgen voor haar debat in de aula van AC Auris. Voor vuurwerk was het echter wachten tot het einde toen moderator Xavier Taveirne doorvroeg over het uitsluiten van Vooruit uit de stadslijst. “Onze eerste bekommernis is de stadslijst in de oppositie krijgen”, zei Philip Bolle (Vooruit).
De aanloop naar het debat was woelig. Unizo wilde aanvankelijk van iedere partij twee kopstukken uitnodigen, dus ook van alle drie de partijen – Open Ieper, CD&V en N-VA – van de stadslijst Team Ieper. Vooruit, Groen en Vlaams Belang vonden dat niet eerlijk en dreigden hun kat te sturen, waardoor Unizo toch door de knieën ging en alleen de lijsttrekkers uitnodigde.
Voorzitter Sven Van Hoorde van Unizo Ieper beet echter van zich af in zijn voorwoord. “We kregen het verwijt dat we discrimineren, maar we beoogden net het tegenovergestelde voor iedereen uit te nodigen. Wij ondernemers hebben geen tijd om ons in te laten met politieke spelletjes. Wat we met Unizo willen is net verbinden.”
Vier speerpunten
De voorzitter gaf nog mee dat er meer dan honderd betrokken ondernemers waren en was trots om aan te kondigen dat naast de bekende lijsttrekkers Emmily Talpe (Open Ieper), Philip Bolle (Vooruit), Nancy Six (Vlaams Belang) en Sam Vancayseele (Groen) ook de minder bekende Alain Stratsaert (Samen Voor Democratie) en Frederic Lamoot (L.A.M.O.O.T.) present tekenden. Karl Mortier schoof vier Unizo-speerpunten naar voren waarrond het debat zou draaien: een digitaal platform voor ondernemers, een centrale accountmanager voor ondernemers, een plan tegen de leegstand en citymarketing.
Digitaal platform
Wat het digitaal platform betreft moesten de lijsttrekkers toegeven dat ze weinig kaas gegeten hebben van IT. Sam Vancayseele (Groen) haalde wel het evenementenloket als voorbeeld van hoe het moet. “Maar voor ondernemers is dat natuurlijk veel complexer. Ik denk dat we gewoon de zoektocht gemakkelijker moeten maken.” Vanuit verschillende hoeken kwam het voorstel om een IT-specialist aan te stellen.
Accountmanager
Het voorstel van Unizo om te investeren in een accountmanager voor ondernemend Ieper viel niet bij iedereen in goede aarde. “Een eerste bedenking: wat steek je daar allemaal in? Moet dat een superman of supervrouw zijn?”, vroeg Philip Bolle zich af. “De bevoegdheden zijn zo groot en complex. Ik ga nu misschien vloeken in de kerk, maar Unizo kan het ook zelf doen. Je moet een beetje redelijk blijven. Ik weet niet of voor Ieper dat de wonderoplossing is. Wij boksen ook boven onze mogelijkheden. Het is een schande dat we niet meer middelen van Vlaanderen als centrumstad van een ruime regio.”
Daarmee ging Emmily Talpe akkoord. “Ik heb in het Vlaams Parlement lang strijd gevoerd om centrumstad te worden en ik hoop dat in de volgende bestuursperiode de middelen van het gemeentefonds op een eerlijke manier verdeeld worden”, zei Talpe, die aanhaalde dat een accountmanager effectief was ingeschreven in het bestuursakkoord. “Maar door een aantal moeilijkere periodes, denk maar aan covid en de inflatie, hebbe, we enkele besparingsrondes moeten doen en is dat gesneuveld. Wij willen zeker een centraal aanspreekpunt, of dat een accountmanager moet zijn is een andere verhaal.”
Leegstand
Als oplossing voor de leegstand zag Alain Stratsaert het faciliteren voor eigenaars om het woongedeelte aantrekkelijker te maken. Frederic Lamoot stelde voor om eventueel de leegstandtaks drastisch te verhogen en Gent-Wevelgem te schrappen. Emmily Talpe bleef echter de start van Gent-Wevelgem verdedigen. “Uiteindelijk we over zes jaar maar 130.000 euro meer moeten betalen. Laten we dat niet afschieten voor dat de onderhandelingen begonnen zijn.”
Nancy Six (Vlaams Belang) stelde voor om de voetpaden breder en beter te maken, maar tegelijk wil ze doorgaand verkeer in het centrum niet belemmeren. Bolle wel, maar ziet meer heil in het invoeren van een volledige fietszone in de binnenstad dan in het voorstel van Team Ieper om een knip te voorzien op de Grote Markt tussen de Rijselstraat en de D’Hondtstraat.
Shop&go
Emmily Talpe was het dan weer niet eens met het voorstel van Vooruit om van het volledige stadscentrum shop&go-zone te maken waar er maar een half uur mag geparkeerd worden. “Om kleren te kopen of naar de kapper te gaan is een half uur veel te weinig. Bovendien is het voor minder mobiele mensen moeilijk om van een randparking naar het centrum te geraken”, aldus Talpe.
Bolle nuanceerde het voorstel: “De shop&go zou niet gelden voor de Leet, Grote Markt en Sint-Maartensplein.”
Lees verder onder de foto.
Bitsiger werd het toen Xavier Taveirne vroeg wat er misgelopen was in de meerderheid. “Ik voelde dat we niet meer op dezelfde golflengte zaten. Zowel ideologisch als naar visie voor de toekomst toe. We hebben heel goed samengewerkt. We hebben heel wat samen gerealiseerd. Maar ja, op den duur voelde ik me niet meer goed. Bepaalde zaken die ik wilde realiseren kon ik niet meer realiseren omdat ik voelde dat het niet ging lukken met Vooruit. We slaan een nieuwe weg in. We hebben twee jaar overleg gepleegd. We hebben echt een programma waar de 33 kandidaten ten volle achter staan.”
“De waarheid is iets platter dan wat de burgemeester zegt”, repliceerde Bolle. “De burgemeester is de vorige keer van vier naar negen zetels gegaan. Ze weet zeker dat ze die stunt niet meer zal herhalen, vreest uiteraard dat ze haar sjerp zou verliezen en dumpt vijf zetels om er tien binnen te pakken. Eigenlijk is het niet meer dan dat. Maar ik voorspel dat ook dat niet zal lukken. Team Ieper zal misschien wel de grootste zijn, maar de vraag is of ze 17 zetels zullen halen. Als ze geen meerderheid halen zullen wij telefoontjes plegen. Onze eerste bekommernis is dan om Team Ieper in de oppositie te krijgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier