Wat mag u verwachten van de gemeenteraadszitting in Brugge vanavond? 48 dossiers en interpellaties over de betonstop en de sanering van de reitjes
48 dossiers en een rits interpellaties van raadsleden. Dat staat op de agenda van de gemeenteraadszitting in Brugge maandagavond. Stad, Infrabel en de Vlaamse Waterweg zijn het eens geraakt om de oude spoorwegbrug over het Waggelwater te slopen. De overeenkomst wordt vanavond ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Al jaren rijden er geen treinen meer over de Waggelwaterbrug. NMBS gebruikt de sporen van de ernaast gelegen Jonkheer Coppietersbrug. Volgens Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, zijn de drie betrokken partijen in dit dossier het eindelijk eens geraakt:
“Er is een akkoord met de Stad Brugge en de Vlaamse Waterweg, maar het moet nog ondertekend worden”, klinkt het. “Infrabel zal het middelste deel van de brug afbreken, de landhoofden en de gewelven blijven bewaard. Die zal Infrabel restaureren en nadien overdragen aan de Stad Brugge.” Voor de Vlaamse Waterweg en de binnenvaart is dit een opluchting, want de doorvaarthoogte en -breedte ter hoogte van de oude brug zijn beperkt.
Bocht
De Stad Brugge maakt in dit dossier dus een bocht. De voorbije jaren kantte het stadsbestuur zich tegen de sloop van deze uit 1909 daterende brug. Schepen voor Monumentenzorg Franky Demon (CD&V) bekent: “Acht jaar geleden gaf ik inderdaad negatief advies voor de sloop. Maar de situatie is veranderd, dankzij de nieuwe spoorwegbrug. En de oude peilers en torens blijven bewaard en worden zelfs gerestaureerd. De brug is geen beschermd monument.”
Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat ook het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed zijn verzet tegen de sloop heeft laten varen: “We zullen een vlonderpad voor wandelaars aanleggen langs het water.”
Verharden
De sloop van de oude Waggelwaterbrug is een van de 48 dossiers waarover de gemeenteraad zich op maandagavond zal buigen.
Andries Neirynck (Groen) roept op tot actie in het kader van de Vlaamse Betonstop. “Met nog vijftien jaar te gaan voor een ander beleid, ligt de verhardingsgraad van Brugge op 28,8 procent, ruim boven het Vlaamse gemiddelde, met een verhardingssnelheid van 684,2 m² per dag.”
In de hoogte
“Fluvius en Pattyn Packaging Lines, die in de hoogte bouwen in plaats van horizontaal uit te breiden, geven het voorbeeld. Brouwerij De Halve Maan en de grafische groep Vandenbroele doen hetzelfde aan het Waggelwater. Met toenemende leegstand van kantoorgebouwen, zoals die van FOD Financiën in de Vincke-Dujardinstraat, is het tijd voor actie.”
“Is het college bereid om in gebieden zoals de Dudzeelse polder, Blankenbergse Steenweg, De Spie en de Chartreuse minder of helemaal niet meer te verharden? Wordt er werk gemaakt van de grote leegstand van kantoorgebouwen en industriegebouwen in samenwerking met WVI en VOKA?”, vraagt Andries Neirynck.
Zijn partijgenote Karin Robert benadrukt de noodzaak van een inclusief cultuurbeleid dat alle aspecten van de culturele sector omvat, niet alleen gericht op kunsten en erfgoed, maar ook op sociaal-cultureel werk, amateurkunsten en het verenigingsleven. Zij vraagt zich af of de Culturele Raad afgeschaft zal worden als die in de volgende legislatuur niet meer verplicht is.
Reitjes
Sandrine De Crom (Open VLD) vindt dat Brugge een voorbeeld kan nemen aan Parijs, waar de Seine voor de Olympische Spelen via een nieuwe technologie gereinigd wordt. “Kan Brugge dit ook toepassen voor de reitjes om de waterkwaliteit te verbeteren, zodat op meerder plaatsen kan gezwommen worden?”
Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) pakt uit met drie interpellaties. Hij heeft vragen over de opvang van extra asielzoekers en over de explosie in Sint-Pieters, die gelinkt wordt aan de drugshandel. Daarnaast vraagt hij om het ereburgerschap toe te kennen aan Raf en Henriette van het buurtwinkeltje in Koolkerke.
Wintergloed later?
Pol Van Den Driessche (N-VA) stelt voor om Wintergloed pas te laten starten op kerstavond, na De Warmste Week, en het lichtspektakel te laten doorlopen tot in de derde week van januari 2025: “Dat is een betere spreiding van topactiviteiten.”
Ilse Coopman (N-VA) pleit voor zomerscholen en vindt het cynisch dat de Stad een feestelijke opening van de heraangelegde Sint-Pieterskerklaan plant, als het water nog in de kelders staat en de slachtoffers nog geen zicht hebben op compensatie van de verzekering: “De bewoners plannen acties om hun ongenoegen te uiten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier