Vlaams Belang Kortrijk stelt top 10 en speerpunten voor: “Kortrijk weer van ons”
Dinsdag werden de topkandidaten en speerpunten van Vlaams Belang Kortrijk voorgesteld in het Parkhotel, volgens de partij niet toevallig in de erg geteisterde stationsbuurt van Kortrijk. “Wij willen dat de Kortrijkzanen weer veilig over straat kunnen lopen en zich weer thuis voelen in eigen stad”, zegt kandidaat-burgemeester Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Vlaams Belang zal dan ook campagne voeren onder slagzin ‘Kortrijk weer van óns’.
Vlaams Belang Kortrijk heeft de ambitie om de grootste partij te worden en zo aan zet te komen om een coalitie te vormen in de Guldensporenstad. De partij wil dat doen met een sterke ploeg en een duidelijk programma. In de top van de verkiezingslijst voor 13 oktober 2024 werd gestreefd naar een mix van ervaring en een verdere verjonging en vernieuwing van het Vlaams Belang. Zo heeft de top-10 een gemiddelde leeftijd van 37 jaar.
“Met een sterk Vlaams en rechts beleid willen we dichter bij Kortrijkzanen staan en écht luisteren naar wat leeft”, zegt Wouter Vermeersch. “De bestuurspartijen negeren de terechte nood aan een veilige en propere stad en deelgemeenten die hun eigenheid bewaren. Net daarom is het Vlaams Belang het enige alternatief. Wij roepen de Kortrijkzanen massaal op om te gaan stemmen op 13 oktober zodat we het stadsbestuur eindelijk kunnen dwingen om te luisteren.”
Lijsttrekker
Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester is Wouter Vermeersch (39 – Pottelberg), fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad, volksvertegenwoordiger en sinds 8 juli 2024 ook ondervoorzitter van het federaal parlement. Wouter Vermeersch werd op 9 juni 2024 de stemmenkampioen in Kortrijk op ruime afstand gevolgd door leden van de stadscoalitie en stelde zich daarna dan ook formeel kandidaat als burgemeester.
Vrouwelijke lijsttrekker is Vlaams volksvertegenwoordiger Carmen Ryheul (53 – Heule). Zij beet zich in de voorbije jaren, als gemeente- en politieraadslid, vast in de mobiliteitsdossiers van de stad. Ze hekelt het feit dat Kortrijk de afgelopen jaren sterk heeft ingeboet aan bereikbaarheid, wat weegt op de leegstand en dynamiek in de stad.
Marniek De Bruyne (3de – 64 – Pius X) brengt onderhandelings- en bestuurservaring binnen in het Vlaams Belang. In 2012 onderhandelde hij mee aan het bestuursakkoord van de huidige stadscoalitie. De voormalig voorzitter van N-VA Kortrijk staat mee in voor de inhoudelijke verruiming van de Kortrijkse oppositiepartij. De vertegenwoordiging van de Kortrijkse senioren in het beleid ligt hem eveneens nauw aan het hart.
Nieuw gezicht
Een volledig nieuw gezicht is Nysa Vandersteene (4de – 33) uit Heule. Een jonge mama die professioneel actief is als psychologe. Vandersteene volgt de nationale en lokale politiek al jaren op de voet en is erdoor gebeten. Ze wil zich in de komende jaren, ook vanuit haar professionele ervaring, onder meer richten op de zachtere thema’s zoals het sociaal beleid en welzijn.
Kandidaat Remko Quidousse (5de – 25 – Bissegem) is ondanks zijn jonge leeftijd geen onbekende in het lokale verenigingsleven en de Vlaamse Beweging. Hij is actief in verschillende verenigingen en werkt in de nationale verkiezingscel van het Vlaams Belang.
De top-10 wordt vervolledigd door Darline Corneille (6de – 48 – Bissegem), stiefdochter van voormalig Vlaams Belang-gemeenteraadslid Wilfried Depauw, Karel Descheemaeker (7de – 23 – Stationswijk-Zuid), student politicologie, Kimberly Vereecke (8ste – 26 – Heule), een jonge mama, actief in patiëntenvervoer, Pieter Dumortier (9de – 26 – Marke), actief bij de Vlaams Belang Jongeren en Liesbeth Vercaemst (10de – 42 – Brugse Poort), uittredend gemeenteraadslid. Lijstduwer is Janick Samyn (41ste – 53 – Heule), lokaal afdelingsvoorzitter en regiovoorzitter voor Vlaams Belang.
Vijf speerpunten
In de campagne schuift Vlaams Belang volgende vijf speerpunten naar voor onder de slogan ‘Kortrijk weer van óns’: kordate aanpak van geweld en criminaliteit, de ‘vervreemding en islamisering’ stoppen, sociale voordelen voor ‘onze mensen’, een vlot en bereikbaar Kortrijk, ook met de auto en ten slotte een propere stad én deelgemeenten.
Op het einde van het persmoment werden nog een aantal vragen gesteld. Daarbij verduidelijkte Wouter Vermeersch nog een aantal zaken. Als de partij de grootste van Kortrijk wordt, dan zullen ze in gesprek gaan met elke andere partij. Vlaams Belang wil de stem van de kiezer respecteren en zal dan dus kijken naar tweede grootste partij. Vlaams Belang gaf nog aan dat fietsstraten voor hen enkel hoeven op specifieke plekken – zoals scholen –, moskeeën zoals de Moskee Atakwa in de wijk van de Brugse Poort voor hen niet kunnen in stadscentra of drukke buurten en dat hij twee mogelijke schepenen ziet in Carmen Ryheul en Marniek De Bruyne.
De voltallige kandidatenlijst en het volledige Vlaams Belang-programma voor Kortrijk zullen begin september worden voorgesteld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier