Vlaams Belang ambitieus in De Haan: “Eén zetel zou teleurstelling zijn”
Het bleef op lokaal vlak lang stil rond de partij, maar Vlaams Belang komt bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober dan toch op in De Haan. Lijsttrekker is de 52-jarige projectmanager Tom D’haese, die teert op de politieke onvrede die volgens hem bij veel inwoners leeft. “Mensen zijn de spelletjes beu.”
Sinds voorzitter Eddy Scheldeman de handdoek gooide, was het lang onzeker of Vlaams Belang opnieuw zou opkomen in De Haan. “Met het verkiezingsresultaat van 9 juni in het achterhoofd, zou het een gemiste kans zijn geweest als we niet opkwamen”, zegt Tom D’haese, zelfstandig projectmanager en lijsttrekker voor Vlaams Belang in De Haan. Wat hij mist aan ervaring, maakt hij goed met zijn gedrevenheid als ondernemer. “Ik heb zelf nog nooit op een lijst gestaan, maar de politiek heeft mij wel altijd geïnteresseerd. En in De Haan moet er dringend iets veranderen”, zegt hij.
Veel onvrede
Want er leeft volgens D’haese heel wat onvrede bij de mensen. “Ik heb het de afgelopen weken zo vaak gehoord bij huisbezoeken: die politieke spelletjes moeten stoppen. Maar ook de termen ‘schrikbeleid’ en ’vriendjespolitiek’ kwamen geregeld terug. De mensen zijn dat echt hartsgrondig beu”, klinkt het. Zelf krijgt hij een duwtje in de rug van zijn partner Sonja Hoylaerts, Vlaams Belang-lijsttrekker in Brussel-Stad. “De grootsteedse problemen spelen hier natuurlijk wel veel minder, maar toch: ook hier zijn er afgelopen zomer een aantal incidenten met Brusselse hangjongeren geweest op het strand. Anderzijds zijn we ook niet die partij van racisten en homohaters die er altijd van gemaakt wordt. Vlaams Belang staat voor een eerlijke en transparante aanpak, en da’s precies waar De Haan nood aan heeft. We willen de corruptie tegengaan”, aldus D’haese, die in enkele maanden tijd een lijst met 17 mensen wist samen te stellen. Een van hen is lijstduwer Erwin Vanbesien (62). “Erwin stond op de ledenlijst van Vlaams Belang. We wonen in dezelfde straat, maar dat wisten we niet eens”, glimlacht D’haese.
Ook Vanbesien wil het politieke momentum grijpen. “De kleine zelfstandige wordt hier langs alle kanten tegengewerkt, elke ondernemingszin meteen afgeblokt. Mijn dochter combineert verschillende jobs, en tóch kon ze niet in De Haan blijven wonen omdat het onbetaalbaar is geworden. Ik zie het daarom als een plicht om mijn steentje bij te dragen.”
Taboe
Al in 2012 verloor Vlaams Belang zijn enige zetel in De Haan, maar de nieuwe ploeg toont zich ambitieus. “De kiezer schudt uiteindelijk de kaarten, en het blijft moeilijk te voorspellen wat de afschaffing van de opkomstplicht teweeg zal brengen. Dat is een factor die wat onderschat wordt, vrees ik. Maar de Vlaams Belang-kiezer is een trouwe kiezer, en als we het na 9 juni puur mathematisch bekijken, moet twee zetels perfect haalbaar zijn. Meer mag uiteraard ook, maar één zetel zou een teleurstelling zijn”, zegt D’haese.
Enigszins atypisch voor een Vlaams Belanger is dat D’haese in zijn hotel ’t Bosje oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangt
“Al blijft het ook nog altijd een beetje taboe om Vlaams Belang te stemmen”, merkt Vanbesien op. “Het oude imago van de partij gaat er stilaan uit, maar op straat wordt er vaak nog wat heimelijk over gedaan. De buurman mag het dan bijvoorbeeld niet weten dat er op ons wordt gestemd. Maar in het stemhokje doen de mensen natuurlijk wat ze willen.”
“Wat op lokaal vlak misschien ook in ons voordeel speelt, is dat de andere partijen allemaal ‘samenraapsels’ zijn”, vult D’haese aan. “Vlaams Belang heeft een duidelijk profiel, en houdt ook duidelijke partijstandpunten aan. Die rechtlijnigheid is een troef: Vlaams Belang doet wat het belooft.”
Ondernemend
Enigszins atypisch voor een Vlaams Belanger is dat D’haese in zijn hotel ’t Bosje oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangt. “Daarnaast wil ik mezelf ook als een ondernemende Vlaams Belanger profileren. Al was het maar om dat foute imago van graaiers en postjespakkers te counteren. Alle lagen van de bevolking staan op onze lijst, én het is een mooie representatie van De Haan met kandidaten uit elke deelgemeente. Geen volledige lijst, maar wel heel evenwichtig.” Zo vertegenwoordigt de 41-jarige dokwerker Cliff Bonny bijvoorbeeld Wenduine. “De reden dat ik mij kandidaat heb gesteld, is dat er in Wenduine bijna niks meer te beleven valt. Al de centen gaan naar De Haan, de deelgemeenten zijn tweederangs. Het wordt dringend tijd dat Wenduine weer opleeft.”
“Betaalbaar wonen is zoals gezegd ook een thema voor Vlaams Belang De Haan. Andere speerpunten voor de lokale verkiezingen, zijn de vereenzaming en veilige mobiliteit. De verfraaiing van het gemeentehuis heeft een smak geld gekost, maar da’s schone schijn als je ziet hoe op veel plaatsen de voetpaden er bij liggen. Idem voor die ondertunneling van de Nieuwe Rijksweg: dat is de mensen zand in de ogen strooien”, zegt D’haese. Als hij straks een zetel haalt, wil hij met open vizier onderhandelen. “In de meerderheid als het kan, in de oppositie als het moet. Maar we zijn bereid om na 13 oktober met iedereen te praten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier