Veurne neemt lokaal opvanginitiatief voor asielzoekers als ‘Solidaire gemeente’
Veurne sluit zich aan bij een aantal gemeenten die zich solidair tonen met vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties en om een aangepast Europees asiel- en migratiebeleid vragen. Stad Veurne nam een eigen opvanginitiatief voor mensen die om internationale bescherming verzoeken.
Op de vijfde verjaardag van de EU-Turkijedeal vraagt Veurne, samen met een tiental Vlaamse steden en gemeenten en vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties, dat België zijn verantwoordelijkheid neemt in de komende onderhandelingen van het Europees pact voor asiel en migratie. Volgens de Solidaire Gemeenten moet België daarbij mensenrechten en Europese solidariteit centraal zetten en een voortrekkersrol opnemen bij solidaire initiatieven voor mensen op de vlucht.
De gemeenten tonen elk met hun eigen aanpak hoe vluchtelingen in hun gemeente op menselijke wijze opgevangen en begeleid worden. Dat kan op verschillende manieren: opvangplaatsen voorzien voor mensen op de vlucht, inwoners aanmoedigen om voogd of pleegouder te worden van minderjarige vluchtelingen, of initiatieven stimuleren om mensen op de vlucht te betrekken in het verenigingsleven.
“332 personen geholpen”
Guido Hoste, schepen van Welzijn: “De Sociale Dienst van Veurne organiseert een lokaal opvanginitiatief voor verzoekers van internationale bescherming. We stellen hiervoor 7 studio’s voor alleenstaanden en 2 gezinswoningen ter beschikking waar ook medische en sociale begeleiding wordt voorzien.”
“Via het ABC Kaffee leert de doelgroep snel het Nederlands en de plaatselijke dialectwoorden. De voorbije 5 jaar heeft de Sociale Dienst 332 personen op deze manier geholpen. Als Stad Veurne zijn we blij dat we ons steentje kunnen bijdragen. Onze Sociale Dienst zorgt er voor dat iedereen hier de weg vindt.”
Solidaire Gemeenten
Het concept Solidaire Gemeente bestaat sinds 2020. Door de coronacrisis sloot Griekenland zijn grenzen waardoor nog meer mensen op de vlucht in kampen kwamen vast te zitten. Vaak in erbarmelijke omstandigheden, zonder dat ze asiel konden aanvragen en zonder perspectief op een uitweg.
De Solidaire Gemeenten toonden zich bereid mensen, in eerste instantie kinderen zonder ouders en andere kwetsbare profielen, uit de vluchtelingenkampen in hun gemeente op te vangen. Samen met #ikbensolidair, een samenwerkingsverband tussen armoede-, vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties en vrijwilligersgroepen, vroegen ze een engagement tot relocatie van de federale overheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier