Vanavond recordaantal interpellaties op gemeenteraad

De agenda van de laatste Oostendse gemeenteraad voor de verkiezingen is goed gevuld. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen krijgen de gemeenteraadsleden maandagavond een massa interpellaties voorgeschoteld. Al zijn dat niet allemaal echte interpellaties.

De gemeenteraad bespreekt vanavond de aanpassing van het meerjarenplan, verschillende punten rond voetbalclub KVDO en het zwerfkattenbeleidsplan. De gemeenteraad telt 60 punten; de raad voor maatschappelijk welzijn (OCMW) heeft twaalf punten. Er staan echter ook 22 interpellaties gepland.

Minne en Calcoen

Vijf ‘interpellaties’ gaan over de wissel in het schepencollege en de gemeenteraad. Door het ontslag van Kurt Claeys wordt er een nieuwe schepen aangeduid.

Omdat het ontslag van Kurt Claes pas bekend werd nadat de agenda en stukken waren opgemaakt was voorzitter Wouter De Vriendt (Groen) genoodzaakte de vijf punten als interpellatie te noteren. “Als iemand ontslag neemt vlak voor de gemeenteraad, dan moet dat in allerijl toegevoegd worden. Maar het gaat hier wel degelijk om voorstellen van beslissing en echte punten”, duidt de gemeenteraadsvoorzitter. Danick Minne (nieuwe schepen) en Niek Calcoen (nieuw raadslid voor Open VLD) zullen bij het begin van de gemeenteraad de eed afleggen.

Toegevoegde punten

Twee gemeenteraadsleden dienden samen 4 toegevoegde punten (genoteerd als interpellatie) in waarover ze een stemming en een standpunt van de raadsleden willen. Vanessa Vens (Vooruit) wil taxiplaatsen aan het station. “We hebben dit voorstel vorig jaar ook gedaan, maar het werd niet goedgekeurd. Nu is ook een groot deel van de meerderheid voorstander. We brengen het punt om geen tijd te verliezen”, zegt Vens die verwijst naar het voorstel van Trots op Oostende om taxi’s toe te laten aan het station.

Yves Miroir (onafh.) wil in het Thermendossier een opschorting van de samenwerkingsovereenkomst, ingebrekestelling en openbare aanbesteding voor herstel van Oostervleugel en Oostelijke rotonde.

Hete

De laatste gemeenteraad voor de verkiezingen telt ook 13 echte interpellaties. Die komen van Charlotte De Backer (GAS-boetes in zone 30). Christian Verougstraete (Vlaams Belang) interpelleert over de overlast op de squares, campagnes in het Nederlands voor de verkiezingen en het Thermendossier. Ook John Crombez (Vooruit) stelt vragen over het Thermendossier. Yves Miroir (onafh.) stelt vragen over bouwen op het strand en de stilstand bij de renovaties van sociale woningen. Ook Juanita Poelaert (Vlaams Belang) stelt vragen over sociale woningen. Reddy De Mey brengt de overlast in het zomerseizoen en voetbalclub KVDO ter sprake. Michael Vanhee (Vooruit), vorige week op de commissie nog wandelen gestuurd met een vraag over nachtelijke huisvuilophaling, brengt dat onderwerp opnieuw ter sprake. Jolan Deschepper (Vlaams Belang) interpelleert over de wildgroei aan airbnb’s en de meeuwenproblematiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier