Van Wintergloed tot asbest: dit staat vanavond op het programma van de Brugse gemeenteraad
Vanaf 18.30 uur vindt de eerste virtuele Brugse gemeenteraadszitting van 2021 plaats. Zonder publiek en pers, wel live te volgen via de website van de stad Brugge. Hier mogen we ons vanavond aan verwachten.
De dagorde telt veertig agendapunten. Schijnbaar verontrustend nieuws is dat voormalig schepen Hilde Decleer (CD&V) ontslag neemt uit vier Mintus-verenigingen. “Ik doe dit enkel omdat ik opnieuw voltijds advocaat ben en deze bestuursmandaten moeilijk te combineren zijn met mijn consultaties”, zegt Hilde Decleer geruststellend.
Burgemeester Dirk De fauw geeft een actuele stand van zaken over de coronacrisis. Jeugdschepen Mathijs Goderis (SP.A) en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) bieden de jongeren een cadeau van een half miljoen euro: nieuwe speelparken in Koolkerke en Zwankendamme.
Stefaan Sintobin (VB) wil burgemeester Dirk De fauw confronteren met recente uitspraken over de opsluiting van transmigranten in de Refuge en over positieve discriminatie van Bruggelingen met een buitenlandse origine bij sollicitaties voor de stad. Daarnaast peilt hij naar de evaluatie van het lichtfestival Wintergloed, dat de stadskas 1,5 miljoen euro gekost heeft.
Zwaar verkeer
Sandra Wintein (SP.A) houdt een pleidooi voor groendaken, die de stadslucht zuiveren, voor natuurlijke airco zorgen en een hitteschild vormen: “Ik denk aan de wijk Nieuw Brugge. Zal Brugge, net als Antwerpen, een premie geven voor groendaken?” Daarnaast uit zij haar bezorgdheid over de heraanleg van de Sint-Amandsstraat. “Ik vrees dat dit een maat voor niks wordt, als het zwaar verkeer niet aangepakt wordt. Vanwege de tonnagebeperking in de Geldmundstraat staan zware vrachtwagens al van ‘s ochtends vroeg in de Sint-Amandsstraat om te leveren in de Noordzandstraat.”
Andries Neirynck (Groen) verzet zich tegen een kantorenzone in het groene Chartreusegebied in Sint-Michiels, zijn partijgenote Karin Robert pleit voor een globaal mobiliteitsplan voor Male. Tegelijkertijd geeft ze een aanzet voor een participatief burgerproject: een activiteit van Uitwijken op het graspleintje in de Vijversdreef met een burgerbudget.
Sandrine De Crom (Open VLD) vraagt zich af of Brugge doe-het-zelfpakketten aanbiedt voor de verwijdering van asbest. “’Eerlijk gezegd, ik vind dit gevaarlijk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier